Почетна Актуелно Tužilaštvo može da otvori istragu protiv Vulina, ali…

Tužilaštvo može da otvori istragu protiv Vulina, ali…

by pera

Tužilaštvo ima zakonsku mogućnost da u svetlu novih informacija ponovo otvori istragu i ispita na koji način je ministar odbrane Aleksandar Vulin došao do novca kojim je kupio stan u Beogradu.

Ipak, sagovornici Danasa su skeptični da će se to i desiti dok god je Vulinova politička partija deo vladajuće većine.

– Kod nas postoji atmosfera nedodirljivosti za visoke državne zvaničnike. Ustav propisuje samostalnost tužilaštva, ali u praksi ne postoje garancije te samostalnosti. Kontrolom izbora i napredovanja tužioca, vlast ostvaruje ozbiljan uticaj na rad tužilaštva, kaže za Danas Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca i predsednik UO Udruženja tužilaca Srbije.

Lazić dodaje da su često tužilaštvu “vezane ruke”, pošto zavise od državnih organa koji obavljaju operativni deo istrage, a koji su pod direktnom kontrolom ministara. Tužilaštvo, dodaje on, ima pravnu mogućnost da ponovo pokrene istragu protiv ministra Vulina, pošto u tom slučaju nije došlo do pravosnažne presude. Ipak, naglašava da će to teško da se desi bez političke volje.

– U Srbiji se visoki zvaničnici ne procesuiraju, osim u slučaju kada ih se vladajuća partija odrekne i “pusti ih niz vodu”, kaže Lazić.

Njegov stav o nedodirljivosti visokih državnih funkcionera, deli i Dušan Slijepčević, član Saveta za borbu protiv korupcije.

– Kada su aktuelni političari u pitanju, naše institucije jednostavno ne rade svoj posao, ne postupaju prema njima kao prema drugim građanima. Dok se takve prakse ne oslobodimo, ne možemo da govorimo o Srbiji kao pravnoj državi, navodi Slijepčević.

Epilog ove afere, ocenjuje Slijepčević, neće se ni u čemu razlikovati od sličnih slučajeva iz prošlosti.

– Dok je Aleksandar Vulin na vlasti, ova afera se neće razrešiti, kaže član Saveta za borbu protiv korupcije.

Podsetimo, istražujući imovinu političara, novinari portala KRIK su naišli na podatak da je aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin 2012. godine kupio stan od 107 kvadrata u modernoj, novoizgrađenoj zgradi na Zvezdari za malo manje od 230.000 evra. Vulin, koji je u trenutku kupovine stana obavljao funkciju direktora Vladine kancelarije za KiM, Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavio stan uz objašnjenje da ga je stekao “prodajom imovine”.

Međutim, Agencija je, sumnjajući da je Vulin počinio dva krivična dela – zloupotrebu službenog položaja i uzimanje mita, svoj izveštaj 2015. godine prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal. U izveštaju koji je dostavljen tužilaštvu a koji je objavio KRIK, navodi se da je Vulin rekao da je novac dobio od suprugine tetke iz Kanade. Agencija je utvrdila da ovo objašnjenje nije tačno, pošto tetka iz Kanade nije uplatila novac na račun Vulina ili njegove supruge, niti je prijavljeno da je novac u gotovini unet u zemlju. Upitan od strane novinara odakle mu novac, Vulin je rekao da ga je unosio u zemlju devet hiljada po devet hiljada.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je pod izgovorom da nije pronašlo dokaze da je Vulin počinio krivično delo iz njihove nadležnosti, predmet prosledilo u Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu. Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je u avgustu krivičnu prijavu protiv Vulina. Oni su naveli da su samo proveravali da li je Vulin prijavio stan Agenciji za borbu protiv korupcije.

KRIK traži dokumenta od tužilaštva

Novinari KRIK-a zatražili su juče od Tužilaštva za organizovani kriminal da im dostavi kompletnu dokumentaciju koja je nastala tokom provere ministra odbrane Aleksandra Vulina. U zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji su poslali Tužilaštvu za organizovani kriminal novinari KRIK-a tražili su da se javnosti dostavi celokupna dokumentacija koja je nastala u toku provere Aleksandra Vulina, uključujući i izveštaje koje je ovom tužilaštvu poslalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prvo tužilaštvo: Nismo nadležni

“Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu u ovom slučaju neće otvarati istragu obzirom da bi imajući u vidu informacije koje su se pojavile u medijima za navedeno bilo nadležno eventualno Više tužilaštvo u Beogradu”, odgovorili su nam iz Prvog osnovnog tužilaštva na pitanje da li će u svetlu novih informacija ta institucija ponovo da otvori istragu o izvoru novca kojim je ministar Vulin kupio stan.

Izvor: Danas