Почетна Политика “Dijalog o Kosmetu treba da počne Vučićevim stavom”

“Dijalog o Kosmetu treba da počne Vučićevim stavom”

by pera

Poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu i Metohiji, ako je iskren, treba da bude predsednikov stav o tom konkretnom pitanju.

To kaže programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović.

Jovanović u autorskom tekstu za Politiku navodi i da u Srbiji “odavno nema dijaloga” sa strukovnim i drugim udruženjima, ali ni sa opozicijom niti drugim društvenim akterima.

Prema njegovim rečima, dijaloga nije bilo ni sa opozicijom i drugim društvenim akterima tokom pregovora sa Prištinom, u poslednjih pet godina.

“Prihvaćen je model unitarnog Kosova, bez institucionalnih veza sa Beogradom i političke autonomije za srpski narod, gde će naši sunarodnici eventualno moći da se udružuju jedino u nevladinu organizaciju zvanu Asocijacija srpskih opština”, ocenjuje Jovanović i dodaje da predsednika Srbije treba da iznese svoj stav za otpočinjanje dijaloga o KiM.

“Ukoliko je cilj aktuelnog predsednika da otvori konsultacije o statusu, to bi značilo da odustaje od protivljenja da Kosovo dobije pun međunarodni subjektivitet. Ukoliko mu to nije cilj, postavlja se pitanje šta drugo može biti predmet ‘unutrašnjeg dijaloga’ jer je sve drugo on već ispregovarao sa Prištinom, bez konsultacija sa drugim političkim i društvenim akterima”, rekao je Jovanović.

Takve rezerve, smatra Jovanović, “nisu bez osnova”, što se, prema njegovom mišljenju, vidi i iz saopštenja potpredsednice vlade Zorane Mihajlović, u kome ona de fakto upozorava Srpsku pravoslavnu crkvu da ne iznosi neki svoj samostalan stav o Kosovu.

Kaže i da Vučić pet godina nije izašao na televizijski duel nikome iz opozicije i da ne postoji civilizovano sučeljavanje i normalan i fer politički proces.

Jovanović, saradnik Vuka Jeremića, navodi i da bi učešće opozicije u dijalogu u takvim okolnostima značilo da “izigrava ikebanu”, što, kaže, “nije časna i konstruktivna uloga za pravu opoziciju”.

B92