Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Čuveni Paja, pre smrti napisao “preteće” pismo

Čuveni Paja, pre smrti napisao “preteće” pismo

by pera

 Ako se nešto zna o životu slavnog glumca Pavla Vuisića onda je to činjenica da nije voleo forme, ceremonije i lažne ljude u svojoj okolini.

Tog 1. oktobra 1988. godine niko osim lekara i supruge Mirjane nije znao da je preminuo Pavle Vuisić, velikan srpskog glumišta. Čak ni za njegov pogreb niko nije znao osim, opet, supruge Mirjane i sveštenika. Tako je želeo čuveni Paja, najveći “namćor” i osobenjak kog pamte kamere srpskog filma.

Čim se razboleo, Pavle Vuisić se sakrio od svih. Samo je supruga Mirjana znala gde se nalazi i nije smela da obavesti nikoga, čak ni ljude koji su možda mogli da mu pomognu. Paja je znao sve, samo nije znao šta će sa sobom. Razmišljao je i o tome da digne ruku na sebe, ali se plašio da ostavi Mirjanu koja nije bila spremna za kraj.

Nije voleo javnost ni sve što je slava donosila, voleo je da se osami, da uživa na Savi… Nije podnosio forme i svečanosti, pa ni komemoracije. Posle one koju je organizovalo Udruženje dramskih umetnika nakon smrti glumca Bate Janićijevića, Pavle je pripretio sekretarici Udruženja da mu ni slučajno tako nešto organizuje.

Zato je čak godinu i osam meseci pre smrti napisao “preteće” pismo. U svojevrsnoj oporuci Vuisić je tražio da se za njegovu smrt ne sazna tako lako.

Žalosno, ali i tužno saopštavam, ako ove ili ti ma koje druge noći odapnem, neka sve moje naslijeđe ima moja supruga Mirjana, a da mojemu pogrebu ne prisustvuje niko do nje – Mirjane. I da ne bude ničega od onih sranja, kao što su govori i priče. Molim, samo ona i ja.

Molim smrt objaviti najmanje tri dana posle pogreba. Stvarno.

Pisano 22. februara 1987. godine, a važi za sva vremena

Pavle Vuisić

* Iz biografije Pavla Vuisića “Posle fajronta”, autora Aleksandra Đuričića.

I tako je i bilo. Pavlovom pogrebu su prisustvovali samo supruga Mirjana, zvana Sula, i sveštenik – ali ni on nije znao koga sahranjuje.

Svi ostali – poznanici, filmadžije, sindikati, fabrike koje su se raspitivale kako da odaju počast glumcu, cela Jugoslavija je za njegovu smrt i pogreb saznala je kasnije. Kako su mnogi znali gde je grobnica mlađeg Pavlovog brata Dušana, spustili su cvet na grob dvojice glumaca tek nekoliko dana posle sahrane.