Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Umetnost “Linije” u Pančevu

Umetnost “Linije” u Pančevu

by pera

“ŽIVEO Kavandoli!” naziv je velike međunarodne strip izložbe kojom će stotinu autora iz celog sveta odati počast Osvaldu Kavandoliju, tvorcu kultne “La Linee”. Postavka koja će od 3. oktobra biti izložena u zdanju pančevačkog (nekadašnjeg) bioskopa “Vojvodina”, deo je NOVA festivala čiji će se programi, osim u Pančevu, odvijati i u Beogradu i u Kovinu.

Selektor izložbe, poznati strip autor Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf, susreo se pre dve godine sa originalnom postavkom u Muzeju industrije i rada u Breši, koju je ne samo “doveo” u Pančevo, već upotpunio i odbirom sto radova iz celog sveta inspirisanih estetikom “La Linee”.

– Raduje me što će sa nama u Pančevu na otvaranju izložbe biti i Osvaldov sin Serđo Kavandoli, Pjer Tonino, Osvaldov učenik i nastavljač Kavandolijevog rada, najpoznatiji animator u Italiji i priređivač originalne izložbe u Breši – najavljuje Zograf. – Biće tu i Fusako Jusaki, poznata japanska strip crtačica i animatorka koja Kavandolija smatra svojim učiteljem.

Zograf dodaje da je od Kavandolija, koji je “La Lineu” godinama stvarao u sopstvenoj kuhinji, naučio kako se sa malo ili nimalo sredstava može postići i izraziti mnogo toga.

“La Linea” je neodvojiva od svog autora, koji je stvorio “Liniju” u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike, da bi se ona uskoro preselila na male ekrane i “prošetala” kroz 250 epizoda.

Umetnička i kreativna istorija Osvalda Kavandolija prepliću se sa istorijom industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija i italijanske kolektivne svesti, objašnjava Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, zahvaljujući kome je ceo projekat realizovan.

– Kavandolijev minimalistički stil, dosta ispred svog vremena, kao i lakoća narativne forme u potpunosti su iskoristili potencijal televizijskog medija, i na taj način najavili stilove koji će se mnogo kasnije razviti u umetničke pravce – kaže Skalmani. – Nakon što je postala jedan od omiljenih likova u Italiji, Liniju je sa velikom simpatijom prihvatila i međunarodna publika. U duhu svoje nadrealne humanosti, La Linea danas ponovo oživljava kroz izložbu koju u Srbiji realizuje Muzej industrije i rada iz grada Breše u saradnji sa pančevačkim udruženjem “KomunikArt”.

NEOLITSKA VERZIJA

ZOGRAF je kao posebnu zanimljivost istakao predavanje dr Adama Crnobrnje iz beogradskog Narodnog muzeja (10. oktobra), naslovljeno “Skrivene priče svedenih formi”:

– Crnobrnja je jedan od arheologa koji su na lokalitetu Crkvine kod Stublina pronašli figurine vinčanske kulture koje neobično podsećaju na Kavandolijev lik La Linea. Tema predavanja biće paralela između kreacije neolitskog čoveka oblikovane u glini i rešenja do kojeg je došao savremeni umetnik šest i po hiljada godina kasnije.

Izvor: Večernje Novosti