Почетна Политика Директор Канцеларије за Косово и Метохију дели Србе на Косову?

Директор Канцеларије за Косово и Метохију дели Србе на Косову?

by pera

Представници косовских Срба који нису на Српској листи Оливер Ивановић и Драгиша Миловић критиковали су данас позив директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића косовским Србима да на локалним изборима 22. октобра подрже ту листу.

Ђурић је рекао и да сви они који наступају против Српске наступају и против државе Србије. Он је рекао да се гласањем за Српску листу, гласа против раскидања веза Срба у покрајини са државом Србијом и против оспоравања њиховог права у покрајини на сопствени национални интерес.

Ивановић и Миловић, кандидати за градоначелнике Митровице и Звечана на листама “Србија демократија правда”, односно “За наш Звечан”, оценили су за агенцију Бета да су поделе о којима Ђурић прича опасне и упозорили да Бриселски споразум раскида везе са Србијом а не грађани који желе да подрже неке друге листе.

Ивановић је рекао да свако коме партијски интерес није изнад националног види да је изузетно опасно делити косовске Србе по томе да ли ће гласати за Српску листу или не.

Ивановић је казао да разуме “жељу и потребу да се освоји Митровица као стратешки важно место, симбол отпора насиљу и екстремизму, симбол опстанка Срба”, али је и додао да мора да се зна да “се победа добија на изборима гласовима грађана а не притисцима, отпуштањима и кажњавањем”.

“То морају имати у виду они који обављају одговрне државне функције у Србији, јер смо их сви директно или индиректно гласали. Зато сматратм да им је обавеза по Уставу да све грађане, поготово нас на Косову и Метохији, учине равноправним, а не да их деле на партијске чланове њима ближе и противнике – све оне који не припадају владајућој коалицији”, рекао је Ивановић.

Ивановић је оценио да су невоље на Косову настале давно, али да су се оне увећале када су партије формирале на Косову своје организације које се поистовећују са државним институцијама, преко својих партијских људи делују као да то ради држава.

Он је рекао да је прилично разочаран саопштењем Канцеларије у којој је та Ђурићева изјава, али и додао да мора да призна да њоме није изненађен.

Кандидат за градоначелника Звечана на листи “За наш Звечан” Драгиша Миловић оценио је да је непримерено да државни чиновник као што је Марко Ђурић дели то мало српског народа који је остао на Косову и којима је Србија избад свега.

“Заиста је непримерено да нас мало који смо остали овде да жвимо дели”, рекао је Миловић и подсетио да је он “даноноћно крварио са саобрцима да сачува институције Србије на Косову” док је Ђурић био тај који их је једну по једну у Бриселу препуштао Приштини.

Миловић је оценио да је овакав притисак власти и Ђурића на свакога ко мисли другачије незапамћен.

“Бриселски споразум раскида везе са Србијом а не ми”, рекао је Миловић и додао да је власт у Београду учинила све да се север интегрише, довела је људе по партијској линији па се сада плаши избора које сама није могла да распише.

Марко Ђурић позвао грађане на Косову да гласају за Српску листу, сви који ће наступати против, тиме су и против државе Србије

Позивам грађане Србије на Косову и Метохији да на локалним изборима, 22. октобра, подрже кандидате Српске листе, јер ће на тај начин, између осталог, гласати против раскидања веза Срба у покрајини са државом Србијом и против оспоравања права на сопствени национални интерес, саопштио је Марко Ђурић, директор канцеларије за КиМ.

 

Нису предстојећи локални избори прилика да неко реши своје личне егзистенцијалне проблеме, да упосли себе, члана породице или неког рођака, ти избори су од егзистенцијалне важности за српски народ на Косову и Метохији. Јасно је да ће у општинама где Срби имају већину и већину у локалним органима власти чинити Срби, међутим није свеједно која ће српска политичка снага имати ефективну власт, и да ли ће упориште за власт црпети у Приштини или у Београду, каже Ђурић.

Додао је да ће Српска листа наступати на овим изборима са кандидатима који имају различиту политичку прошлост и уживају различит углед у својим заједницама, али настојала је да сабере најбоље међу онима који имају амбицију да се баве политиком на Косову и Метохији.

“Непрегледна је колона лекара, инжењера, професора, учених људи и вредних домаћина који су се ставили на располагање Српској листи и свом народу на Косову и Метохији. Српска листа била је отворена за све спремне да се боре за колективни интерес и да буду део тима руковођеног српским државним и националним интересима, а они који су изостали то су учинили зато што нису могли да се обавежу под таквим условима”, истиче.

Како тврди, било је и локалних политичара који су из личног рачуна решили да на изборе изађу у сопственој режији, са некаквим наврат-нанос напабирченим листама. “И нека су. Увек је у српској политици било оних који су били спремни и на непринципијелне погодбе, и на трговине, и на разне друге нечасне ствари како би на маргинама демократије пронашли некакву личну корист, и такви каткад улазе у локалне парламенте и у централној Србији и у Војводини, међутим Срби на Косову и Метохији не могу себи да приуште такву врсту ноншалантног односа према сопственој судбини”.

Српска листа, каже, једина ужива подршку Републике Србије и њених институција, и питање је зато чију подршку имају они који иду против Српске листе и где лежи њихова лојалност. “Одговор је лак – те политичке снаге су инструмент у рукама оних чији је циљ разбијање српског политичког јединства и фрагментација нашег народа на Косову и Метохији, јер Срби, ако ниси монолитни и јединствени, не могу се надати ни да ће имати колективна права”.

“Свима који ће на предстојећим изборима наступати против Српске листе, а тиме и против државе Србије, поручујем само једно: нека се не надају да ће моћи да после избора буду у коалицији са Српском листом, јер овде се не ради само о сукобу програма, овде је реч о сукобу вредности и односа према политици, животу, Косову и Метохији и Србији. Српска листа је данас овако снажна зато што је другачија од микространака какве су Срби у прошлости имали на Косову и Метохији, зато што за њу политика није лицитација за продају овог или оног српског интереса. Снажна је зато што и српски народ у нашој јужној покрајини жели да буде снажан”, каже се у саопштењу Марка Ђурића, директора канцеларије за КиМ.

(Бета, Фонет)