Почетна Политика УНС: Тужитељка Станојковић да не омета новинаре у обављању посла

УНС: Тужитељка Станојковић да не омета новинаре у обављању посла

by pera

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује данашњи поступак тужитељке за ратне злочине Снежане Станојковић која је захтевала да приликом њене посете спомен соби Косметске жртве и састанка са представницима Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији сви новинари напусте просторије Удружења.
Како су УНС-у потврдиле новинарке Радио Београда Марина Бајић и агенције Бета Маја Савић, медији су јуче од Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији добили позив да присуствују догађају, али им је данас из тог Удружења, уочи посете тужитељке, саопштено да морају да изађу јер „тужитељка неће ући док новинари не напусте зграду“.
„Заменик тужиоца Миољуб Виторовић чекао је у згради да медији напусте просторије Удружења, а тужитељка у аутомобилу, да би ушла тек када се уверила да су новинари отишли. Из Удружења су нам показали допис Тужилаштва у ком их моле да састанку не присуствују новинари, али су нам рекли да су они Тужилаштво обавестили да ће новинари бити ту, као и на сваком претходном њиховом догађају. Како су казали, после тога им из Тужилаштва није стигао никакав одговор, нити им је речено да Станојковић неће ући ако су ту новинари“, рекла је УНС-у колегиница Савић.
Председник Удружења Симо Спасић каже да их је поступак тужитељке разочарао и да то нису очекивали.
„Породице жртава на сваки свој догађај, састанак, зову медије. И то смо и написали у допису Тужилаштву на који нам није одговорено. И онда се данас ово деси. Њој чак није било довољно да новинари напусте спомен-собу, него је тражила да изађу из зграде. Тешко само то поднели. Ни новинари, ни породице српских жртава то нису заслужиле. Она је то циљано урадила како би се писало о њој, а не породицама жртава“, рекао је Спасић УНС-у.
У Тужилаштву за ратне злочине нисмо успели да добијемо одговор на питање зашто су медији истерани са догађаја.

Како су УНС-у рекли, све што имају да кажу налази се у саопштењу на сајту Тужилаштва, које гласи: „Тужилац за ратне злочине Републике Србије Снежана Станојковић посетила је данас Спомен собу-Косметске жртве и састала се са представницима Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и породицама жртава“.
УНС подсећа тужитељку Станојковић да Закон о јавном информисању прописује да нико не сме да ограничава слободу јавног информисања и да је дужност новинара, прописана Кодексом новинара Србије, да од носилаца јавних функција континуирано траже одговоре на питања од интереса за јавност.
УНС апелује на Станојковић, али и све носиоце јавних функција да новинарима и медијским радницима омогуће да несметано обављају свој посао у јавном интересу и новинарској професији искажу више поштовања.

Извор: УНС