Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Gde je nestalo zlato Komunističke partije?

Gde je nestalo zlato Komunističke partije?

by pera

Komunistička partija Sovjetskog Saveza (KPSS) uvek je bila više od obične političke partije. Ona je imala mnopol na vlast do kraja 1980-ih. Centralni komitet i Politbiro (najviši organi partije) postojali su kao država u državi. Mnogi funkcioneri iz ovih struktura uživali su u privilegijama koje nisu uvek bile legalne, piše “Ruska reč”.

Početkom 1990-ih, ubrzo posle raspada Sovjetskog Saveza, pojedini izvori su tvrdili da je oko 10 milijardi dolara iz partijske kase nestalo bez traga. Većina građana Rusije je bila uverena da je taj novac ukraden.

Bogata partija

Bivši rukovodilac partijske omladinske organizacije „Komsomol“ Viktor Mironjenko u intervjuu je istakao da je KPSS neposredno pred raspad Sovjetskog Saveza posedovala 10 milijardi dolara.

Izvori tog bogatstva su bili različiti, počev od mesečnih članarina običnih članova partije (KPSS je 1990. godine brojao oko 19,5 miliona članova), pa sve do Državnog fonda za zaštitu mira, koji je imao oko 4,5 milijardi rubalja (2,6 milijardi dolara).

Teško je reći da li je Mironjenko u pravu kada govori o ovoj sumi jer su partijski arhivi bili odvojeni od budžeta Vlade i pristup tim podacima su imali samo visoki partijski funkcioneri. Na pitanje: „Ko je ukrao taj novac?“ Mironjenko je odgovorio: „Nemam pojma. Ja nisam“.

Viktor Geraščenko, bivši direktor Državne banke SSSR-a, potvrdio je 2011. godine da je na računima Centralnog komiteta bilo mnogo novca, ali je sav taj novac tajanstveno nestao 1991. godine.

Sumnjiva smrt

Situacija je, naravno, izgledala prilično sumnjivo, naročito posle serije zagonetnih smrti. Naime, 26. avgusta 1991. godine, šest meseci pre raspada Sovjetskog Saveza, finansijski direktor KPSS-a Nikolaj Kručina, koji je bio vrlo blizak Mihailu Gorbačovu, ispao je kroz prozor i poginuo.

Njegov prethodnik, Georgij Pavlov, rukovodio je partijskim biznisom 18 godina. I on je završio na sličan način kao Kručina, samo mesec dana posle njega. Treći je bankar Dmitrij Lisovolik. On je rukovodio Američkim sektorom međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije i takođe je bio tesno povezan sa tokovima novca. I on je nakon nekoliko dana ispao kroz prozor.

I pored takvih neobičnih okolnosti državni funkcioneri su tvrdili da „partijsko zlato“ nikada nije postojalo, i naravno, javnost je bila skeptična prema takvim tvrdnjama. Zagonetne smrti, međutim, nisu odgovorile na glavno pitanje – gde je nestao novac?

Potraga

Znatiželja i osećanje pravičnosti nisu bili najvažniji faktori koji su pobudili ruske lidere da traže „partijsko zlato“. Kada je iz pepela Sovjetskog Saveza rođena nova Rusija njoj je novac bio krajnje potreban. Komunističke milijarde bi joj tada dobro došle.

Jegor Gajdar, premijer u vladi predsednika Borisa Jeljcina 1992. godine je čak angažovao privatne detektive iz svetski poznate američke agencije „Kroll“ kako bi pronašli taj novac. Gajdar je pričao kako je ruska vlada obustavila potragu jer Amerikanci „nisu našli nikakve važne podatke“. Na kraju ruska vlada nije ni objavila izveštaj agencije „Kroll“.

Azijska veza?

Šta se to dogodilo sa novcem? Prema jednoj verziji, kradljivci su mogli prebaciti partijsko zlato na tajne račune u bankama u Hongkong koristeći svoje kineske veze.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih hongkonške banke su anonimno upravljale mnogim računima i nisu sarađivale sa međunarodnim istražnim organima u potrazi za vlasnicima računa (za razliku od švajcarskih banaka).

 

Rusi su bili na američkim vratima, a Kenedi se spremao da SRAVNI MOSKVU. Ko zna šta bi usledilo da se nije pojavio jedan Vasilije

Svet je 27. oktobra 1962. godine bio na jedan korak od velikog sukoba dveju nuklearnih supersila. Američka ratna mornarica je blizu obala Kube gonila sovjetske podmornice naoružane torpedima sa nuklearnim bojevim glavama, i samo je prisebnost kapetana Vasilija Arhipova spasila čovečanstvo od apokalitičnog rata.

Novac je mogao završiti i na Kipru ili u Libanu. Ako novac nije otišao u inostranstvo, onda je partijsko zlato odavno podeljeno na manje sume i prebačeno na desetine banaka širom sveta, što znači da verovatno nikada neće biti pronađen.

Svako za sebe

Postoji pretpostavka da novac nikad nije iznet iz Rusije. Visoki partijski funkcioneri su predvideli smrt socijalizma pa su prali novac kroz privatne firme koje su se pojavile krajem 1980-ih, što je rezultiralo stvaranjem prvih velikih koncentracija privatnog kapitala u postsovjetskom periodu.

Jedino što se sada gotovo sa sigurnošću može reći jeste da mi verovatno nikada nećemo saznati šta se zapravo dogodilo sa ogromnim novcem Komunističke partije. Većina eksperata se slaže da novac nije nestao usled dobro organizane zavere starih komunista.

Svako se brinuo samo o sebi i uzeo je koliko je mogao čim se brod socijalizma zaljuljao, i svakome je bio cilj da u novom kapitalističkom poretku obezbedi sebi privilegovan položaj.

 

Izvor: BLIC