Marko Somborac, najbolji!

by pera

Na svečanosti u Medija centru, Somborac je pozvao novinare da se ne predaju i ne pokleknu i ukazao na “koincidenciju” da nagradu dobija u danu susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, “koji su poznati na temu slobode medija”.

Katarina je bila jedna od mojih prvih urednica, podsetio je Somborac i naglasio da je uvek imala savete za njega, čak i kada je iz Blica prešla u nedeljnik NIN.

Obrazlažući odluku, direktor Blica Veselin Simonović je rekao da “Somborac svojim radom i crtežima upravo čuva i integritet i profesionalnost”.

“Katarina Preradović bila je hrabra, i Marko je hrabar. Katarina je bila borac, i Marko se bori protiv nepravde. Ona je bila istrajna, a to je i Marko”, rekao je Simonović.

On je istakao da su tekstovi novinarke Katarine Preradović “žigosali”, a da prvi dobitnik nagrade koja nosi njeno ime “crta tako da žigoše nepravdu i društvene devijacije”.

Novinarka nedeljnika NIN Tanja Nikolić Đaković je konstatrovala da je Katarina Preradović “trpela ogromne pritiske i pretnje koji su dolazili iz kriminogenih i tajkunksih krugova”, ali da nikada nije odustajala i da je bila “borac do poslednjeg časa”.

Nikolić Đaković smatra “da je njena generacija izgubila bitku pred bahatošću” i da je trenutak da Fondacija sa svojim članovima stane u “prve redove borbe za integritet profesije i otvori prostor za mlade novinare”.

Urednik u Danasu Milenko Vasović je ukazao da je “integritet ono što najviše danas nedostaje profesiji”.

Prema njegovim rečima, sve vlade od raspada Jugoslavije nastojale su da “razbiju novinarstvo, u čemu su i uspele”.

“U Srbiji je uspostvaljeno legionarsko novinarstvo. Kao u Starom Rimu, kada su legije branile carstvo, danas plaćenički mediji i novinari brane vlast za debele napojnice”, ocenio je Vasović.

On smatra i da su novinari koji drže do profesije rascepkani i da liče na “medijske gerilce”.

Novinar Novog magazina Mijat Lakićević se osvrnuo na značaj rada Katarine Preradović i rekao “da će se njeni prijatelji i kolege u Fondaciji truditi da je ne obrukaju”.

“U Srbiji ima predanih i pametnih novinara, naročito u provinciji, koji zaslužuju da budu prepoznati i nagrađeni”, rekao je Lakćević, pominjući kao pravi primer nedeljnik Vranjske.

Finansijska forenzičarka Miroslava Milenović je podsetila na činjenicu da se izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije, “kada su svi ćutali, bavila Katarina Preradović”.

“Divila sam se njenoj predanosti i istrajnosti i profesionalizmu”, konstatovala je Milenović i dodala da nedostatak profesionalizma “košta društvo, jer sve onda počiva na ličnoj hrabrosti i istrajnosti”.

Marko Lovrić iz nedeljnika NIN je rekao da će sadašnji i budući dobitnici “nositi nagradu za profesionalni integritet, koja ne može da bude devalvirana”.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na dugogodišnju novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN Katarinu Preradović, sa ciljem da se podrže novinari i pojedinci koji teže visokim profesionalnim i etičkim standardima.

Katarina Preradović je preminula pre dve godine, kao jedan od najuticajnih ekonomskih novinara u Srbiji.

Njeni prijatelji i kolege osnovali su Fondaciju “Katarina Preradović”, koja će se baviti i edukacijom mladih novinara u oblasti ekonomije, uz pomoć Fiskalnog Saveta Srbije, koji je i donator ovogodišnje nagrade.

Izvor: Danas