Почетна Интервју Dr Vladimir Đurić: Humor i kafana su lek

Dr Vladimir Đurić: Humor i kafana su lek

by pera

“Kada čovek počne sam sebi da se smeje zbog toga koliko je iracionalan bio, ceo posao je završen. Kafana je takođe lek. Način da se opustimo i da napravimo psihičku dekompresiju. Hedonizam je neophodan. Pogotovo kad se zasluži”, kaže Dr Vladimir Đurić, psihoterapeut u edukaciji koji je poznat po svom blogu i statusima na FB koji su popularni jer spaja psihološke lekcije i realne životne situacije, duhovito, filozofski, s poentom.

“Najveći problemi su univerzalni, obične ljudske želje, da nas neko voli, da mi nekoga volimo, da imamo mogućnost da radimo, da zaradimo, da priuštimo sebi ono što želimo, da budemo zdravi, da ljudi koje volimo budu zdravi. Specifičnost ovog prostora je 25 godina krize, dekadencije, beznađa, nemanja sistema, što pomenute probleme multiplikuje i komplikuje”, kaže odgovarajući na pitanje šta je zaključio iz rada sa klijentima da su naši najveći problemi, a šta potrebe.

Kada je humor lek, a kada kafana? Mi kao nacija bar po tome ne bi trebalo da ikada posegnemo za bilo kojim antidepresivom. Đurić o tome kaže:

“Humor je najbolji lek. Kada bih imao mogućnost da izaberem samo jednu osobinu kog mojih prijatelja ili žene koju volim, to bi bio dobar smisao za humor. Ne postoji bolji odbrambeni mehanizam. I ukoliko možete da se nasmejete, to vas već dosta podiže na polju dijagnostičkih kategorija. U psihoterapijskom pravcu kojim se bavim, humor je blagotvoran, i najbolje razbija iracionalna uverenja koja klijenti imaju”, rekao je on i intervjuu za Original magazin.

Izvor: Nedeljnik