Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Dodeljena priznanja Akademije Ivo Andrić

Dodeljena priznanja Akademije Ivo Andrić

by pera

Akademija Ivo Andrić obeležila je 125 godina od rođenja srpskog nobelovca svečanošću u Udruženju književnika Srbije i tom prilikom su dodeljene nagrade i priznanja zaslužnima.
Nagradu za životno delo dobili su književnici Jovan Zivlak iz Novog Sada, Ranko Pavlović iz Banja Luke i Svetozar Vlahović iz Prištine.

Zivlak je nagrađen, kako stoji u obrazloženju, za “krupan doprinos savremenoj srpskoj poeziji i kulturi i razvoj književnog moderniteta u našoj sredini”, Pavlović “za ukupan doprinos savremenoj književnosti u Republici Srpskoj, naročito u domenu poezije i proze”, a Vlahović za “podvižnički rad na očuvanju jezika i pisma, tradicije i kulture srpskog naroda na zavetnim prostorima Kosova i Metohije”.

Priznanje za najbolju knjigu dobili su otac Aleksandar Sredojević za istoriografsko delo “Srpski patrijarh Dimitrije Pavlović”, prof. dr Miloš Đorđević za studiju “Nova knjiga o Andriću”, Nebojša Jevrić i Miloš Janković za roman “Aveljov ožiljak”.

Nagrada je dodeljena i Radenku Popoviću za knjigu pesama “Ajde studiraj”, Miroslavu Kusmuku za knjigu pripovedaka “Ispovjest”, Aleksandru Čotriću za antologiju savremenog ruskog aforizma “Veliko u malom”, Mariji Viktoriji za poetski roman “Rusokokosa”, GORDANI Pavlović za knjigu međužanrovskih tekstova.

Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu Predrag Bogdanović Ci (predsednik), prof.dr Darinka Vučinić i Radomir Smiljanić, predsednik Akademije Ivo Andrić.

Izvor: Većernje novosti