Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Dokumentarac o ljubavnici Fride Kalo na 13. Slobodnoj zoni

Dokumentarac o ljubavnici Fride Kalo na 13. Slobodnoj zoni

by pera

Muzički dokumentarac “Čavela” u režiji Katrin Gund i Dareše Kjui portret je jedne od najvećih ikona meksičke tradicionalne muzike. Čavela Vargas bila je prva pevačica koja je obukla pantalone i pončo na sceni i pevala pesme rančerosa do tada rezervisane samo za muškarce. Bila je ljubavnica Fride Kalo, inspiracija Pedru Almodovaru i njena muzika može se čuti u mnogim njegovim filmovima. Buntovnica božanskog glasa i najveća meksička zvezda svih vremena, koju su podjednako voleli i muškarci i žene. Teško da bi u jedan život moglo stati više strasti, bola i radosti, piše u saopštenju “Slobodne zone”.

Katrin Gund i Dareša Kjui u ovom izvanrednom dokumentarcu koriste Čaveline pesme da ispričaju njen život – čak i ako nikada niste čuli za nju, u njima ćete se prepoznati.

Još jedan film u kojem dominira sjajna muzika je i “Gaza Surf Klub” Filipa Gnadta i Mikija Jamina. Sniman u senci ratnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa, ovaj film  govori o mladim ljudima koji spas od opsade, rata i verskog fanatizma pronalaze u surfovanju. Kako živeti odsečen od spoljašnjeg sveta, u stanju konstantne ratne opasnosti, godinama, decenijama? Ima li na ovom malom komadu zemlje i mora još nade? “Ako ima, pokažite mi gde je, ja je ne vidim”, kaže jedan od junaka filma Gaza Surf Klub. Kada oružje utihne i situacija se smiri, između polusrušenih zgrada i prevrnutih automobila put vodi do plaže u potrazi za onim pravim, savršenim talasom. Jedan od dvojice reditelja, Filip Gnadt, biće gost festivala Slobodna Zona i posle projekcije filma publika će imati prilike da razgovara sa njim.

“Božanski poredak” rediteljke Petre Bjondine Folpe je švajcarski kandidat za Oskara 2018. i duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih bori za pravo glasa za žene – najpre u svojoj kući a zatim i u široj zajednici. Do 1971. godine žene u Švajcarskoj nisu imale pravo glasa, a sve do 1988. mogle su da rade samo ukoliko bi im muževi to pismeno dozvolili, jer “takav je zakon”. Kada se i njen muž pozove na ovaj zakon i zabrani joj da se vrati na posao, Nora oseća da mora nešto da promeni. Uz pomoć prijateljica pokušava da se odupre poretku koji vlada od pamtiveka, što većina muških stanovnika shvata kao pretnju. Rediteljka nam uz pomoć sjajnog glumačkog ansambla pokazuje koliko je malih koraka potrebno na putu od samospoznaje do promena u društvu. Taj put je dug i trnovit, ali ponekad i urnebesno duhovit i inspirativan.

“Muškarci ne plaču” reditelja Alena Drljevića iz Bosne i Hercegovine govori o borbi bivših boraca jugoslovenskih ratova sa posttraumatskim sindromom i predstavlja jedinstven osvrt na posledice raspada Jugoslavije. Film je nastao po motivima stvarnih događaja  i sećanjima ratnih veterana, ali i reditelja i glumaca koji su i sami preživeli rat u bivšoj Jugoslaviji.

Film je premijerno prikazan na festivalu u Karlovim Varima gde je osvojio nagradu Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija. U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji: “Film je relevantan za budućnost Evrope kao zajednice i suptilan je komentar na negativne aspekte muškosti”.

Karte za film “Dan oslobođenja” koji će svečano otvoriti ovogodišnju Slobodnu zonu u prodaji su na blagajnama Eventima, Sava Centra i  Kulturnog centra Novi Sad. Karte za ostale filmske projekcije biće u prodaji od 23. oktobra na blagajnama bioskopa u kojima će se filmovi prikazivati.

 

IZVOR: BLIC