Почетна Актуелно Peterle: Pritisak na kandidate i birače na Kosovu ograničava kampanju onih koji se nadmeću sa Srpskom listom

Peterle: Pritisak na kandidate i birače na Kosovu ograničava kampanju onih koji se nadmeću sa Srpskom listom

by pera

Kakvi su prvi izveštaji koji stižu sa terena, pre svega, iz sredina nastanjenim kosovskim srpskim stanovništvom? Postoje li izveštaji o pritiscima i kakvim?

Svesni smo pritiska koji se vrši nad kandidatima i političkim subjektima i imali smo sastanke sa tim kandidatima i političkim subjektima. Takođe, svesni smo da je pritisak na kandidate i birače iz većinskih srpskih sredina na Kosovu ograničio aktivnosti u kampanji onih subjekata koji se nadmeću sa Srpskom listom i njenim kandidatima. Izborna posmatračka misija EU primila je verodostojne izveštaje o politički motivisanom otpuštanju zaposlenih u javnim institucijama, a koje ozbiljno ispitujemo. Svi politički akteri bi trebalo da pokažu svoju posvećenost demokratskim principima kroz čvrsto odbacivanje svih oblika zastrašivanja, nasilja i pritiska. Saglasio bih se sa javnim komentarima visoke predstavnice EU/šefice EU kancelarije i izjavom Kvinte od 21. septembra, kojima se strogo osuđuju bilo kakvi pokušaji uticaja na izborni proces ili na izbor birača putem zastrašivanja, pretnji i pritiska.

Ukoliko Vaša misija potvrdi kontinuirani pritisak i nasilje nad kandidatima i delom stanovništva, pre svega, porodicama i simpatizerima stranaka, da li mislite da izbori u takvoj atmosferi mogu da se održe kao fer i slobodni?

Bilo kakvo zastrašivanje kandidata i njihovih porodica je neprihvatljivo. Prava na kandidovanje i slobodnu kampanju spadaju među ključne preduslove za održavanje istinski demokratskih izbora. Svi politički akteri bi trebalo da pokažu svoju posvećenost demokratskim principima, čvrsto odbacujući sve oblike zastrašivanja, nasilja i pritiska.

Jesu li kandidati sa srpskih lista dostupni Vašoj misiji za razgovor i kontakte i, ako jesu, koji? Da li postoje oni koji izbegavaju ovaj razgovor?

Ono što vam mogu reći je da je naša misija imala sastanke sa kandidatima iz svih političkih partija širom čitavog političkog spektra, uključujući i one iz nevećinskih zajednica.

Jeste li detaljno upoznati sa radom CIK-a, odnosno, da li ste propratili epilog do sada registrovanih nepravilnosti, uključujući i nepravilnosti tokom prošlih izbora?

CIK je stalno telo (kosovska institucija) sastavljeno od 11 članova. Sednice CIK-a su otvorene za posmatrače, javnost i medije. Naša misija redovno posmatra ove sednice. Glavne aktivnosti Sekretarijata CIK-a (SCIK) uključuju registraciju i sertifikaciju političkih partija, pružanje informacija za birače, pružanje usluga biračima i sve operativne poslove vezane za izborni proces. Misija, zatim, posmatra rad Izbornog tela za žalbe i predstavke (IPŽP), koji je odgovoran za odlučivanje o žalbama vezanim za izbore. Takođe, predstojeće izbore na Severu podržaće OEBS, koji će obezbediti tehničku pomoć tamošnjem osoblju na biračkim mestima. Želeli bismo da naglasimo da je CIK usvojio Akcioni plan zasnovan na preporukama Izborne posmatračke misije EU, u kojem su obrađeni određeni nedostaci identifikovani od strane prethodnih EU izbornih posmatračkih misija, i identifikovana unapređenja koja bi mogla da budu primenjena pre lokalnih izbora zakazanih za oktobar 2017. koja nisu zahtevala promene u pravnom okviru. Ostaje da se vidi koliko će od tih preporuka da bude i primenjeno tokom tekućeg izbornog procesa.

Da li su nepravilnosti na koje ste ukazali u Vašem izveštaju, a tiču se prošlih izbora, uključujući i zastrašivanje i nasilne akte, otklonjeni za ove? Jesu li preduzete preventivne mere i kakve? Da li su pokrenuti postupci?

Dvanaestog septembra vratio sam se da predstavim konačni izveštaj. U konačnom izveštaju stoji da su izbori bili konkurentni i generalno mirni, ali da je na izborni proces negativno uticalo nedovoljno odgovaranje na nasilje i zastrašivanje u mestima nastanjenim Srbima. U okviru kosovske srpske zajednice, kampanjsko okruženje bilo je narušeno šablonom zastrašivanja, kao i slučajevima nasilja unutar zajednice kosovskih Srba, usmerenih protiv kandidata i birača, kao i nedovoljnim odgovorom od strane organa za sprovođenje zakona. Ovo je uključivalo i pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku, i ponovljene nasilne incidente koji su posebno usmereni na političke partije i kandidate koji osporavaju dominaciju Srpske liste. Nastavićemo da bliže pratimo izveštaje o pritisku na kandidate i birače u svih 38 opština, uključujući one sa većinskim srpskim stanovništvom. Izborne posmatračke misije EU se ne mešaju u samo organizovanje izbora. Umesto toga, one sakupljaju i analiziraju činjenične informacije koje se tiču izbornog procesa i pružaju nezavisnu stručnu procenu koja se, potom, i objavljuje.

Koliko je misija kojom rukovodite kao glavni posmatrač bitna za izborni proces na Kosovu, odnosno, za sredine nastanjene srpskim stanovništvom i za negativne izveštaje koji odavde stižu?

EU izborna posmatračka misija procenjuje da li je čitav izborni proces u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima za demokratske izbore, kao i sa zakonima Kosova.

Osim glavnog tima od 8 stručnjaka, imamo 20 dugoročnih posmatrača koji su na terenu od 19. septembra i posmatraju svih 38 opština širom Kosova, a njima će se pridružiti 77 kratkoročnih posmatrača na dan izbora.

Evropska unija izražava punu i ubedljivu posvećenost nastavku pružanja podrške Kosovu na njegovom evropskom putu. Ovo su treći opštinski izbori od 2008. godine. Svrha izbornih posmatračkih misija EU je da pomognu u održavanju izbora visokog standarda. U ovom kontekstu, EU izborna posmatračka misija sprovodi sveobuhvatnu analizu izbornog procesa i obezbeđuje nepristrasnu i informisanu procenu izbora radi jačanja samopouzdanja birača da slobodno učestvuju. Takođe sarađujemo sa osobljem Kancelarije visokog predstavnika EU / EU kancelarije na terenu, a Kancelarija visokog predstavnika EU / EU kancelarija imaće važnu ulogu u naknadnom praćenju tokova vezanih za preporuke Izborne posmatračke misije EU. Ova Izborna posmatračka misija EU, koja je, pored glavnog tima od osam stručnjaka, takođe rasporedila 20 dugoročnih posmatrača zaduženih za posmatranje svih 38 opština na Kosovu, nastaviće da posmatra sve aspekte izbornog procesa, obraćajući posebnu pažnju na ova pitanja. Kako bismo obezbedili da birači i kandidati mogu slobodno da izražavaju svoje mišljenje, obratićemo veliku pažnju na ovaj izborni aspekt tokom ovih lokalnih izbora. Članovi glavnog tima takođe redovno posećuju sredine sa srpskom većinom na Kosovu. Predstaviću preliminarnu izjavu na konferenciji za štampu u Prištini u roku od 48 sati nakon izbornog dana. Ova izjava će sadržati prvobitne nalaze i zaključke Izborne posmatračke misije EU. Želeo bih da vas pozovem da prisustvujete ovoj konferenciji.

 

 KoSSev