Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Publika zbog kafane celo veče čekala “Radovana Trećeg…“

Publika zbog kafane celo veče čekala “Radovana Trećeg…“

by pera

 JEDNA od najznačajnijih predstava Ateljea 212 – “Radovan Treći”, rađena po dramskom tekstu Dušana Kovačevića, imala je 299 izvođenja.

Samo jednom je otkazana, i to upravo zbog “Srpske kafane”, u kojoj su se, kako se priča, “zapili Zoki Radmilović i Duško Kovačević”.

Prema Zoranovoj verziji, oko sedam uveče, posle više tura pića, on kaže Kovačeviću: “Dule, ja treba da idem na predstavu.”

“Koju?”

“Tvoju, Radovan Treći.”

“Sedi!”

Dođe pola osam, a Zoran će: “Ej, bre, treba da idem na predstavu.”

“Sedi kad ti ja kažem! Nećeš igrati predstavu večeras.”

“Je l’ tako?”

“Tako.”

“Kad ti kažeš. Kada pisac kaže, dobro!”

Verzija Duška Kovačevića je malo drugačija:

– Pozvao me je Zoran da se nađemo u “Srpskoj kafani” dva sata pred početak predstave. Kad sam stigao, on je već sedeo sa čašom pića. Pitao me je da li ja, kao autor teksta, imam nešto protiv da se predstava te večeri ne odigra: “Nemam drugi način da se borim za ono što mi pripada. Danas na zboru radnih ljudi nisam dobio rešenje za stan, iako mi je ono, ti to dobro znaš, obećavano deset godina. Važno mi je samo da me ti podržiš. Za ove ostale me baš briga.”

Kovačević je uzvratio da ima njegovu punu podršku i nastavili su da piju, uprkos pozivima iz pozorišta da publika čeka. Zoran je sutradan dobio rešenje o dodeli stana.

IZVOR:VEČERNJE NOVOSTI