Почетна Актуелно Srpske sudije i tužioci se nisu pojavili na polaganju zakletve kod Hašima Tačija

Srpske sudije i tužioci se nisu pojavili na polaganju zakletve kod Hašima Tačija

by pera

Srpske sudije i tužioci nisu se pojavili na polaganju zakletve u kancelariji kosovskog predsednika Hašima Tačija. Njihovo imenovanje se nije dogodilo, jer im je to “zabranjeno od strane Republike Srbije sa namerom da se ne dozvoli integracija u pravosudni sistem Kosova” – upravo je saopšteno iz kosovskog predsedništva. Nepojavljivanje srpskih sudija i tužioca je, za kosovsko predsedništvo istovremeno – “neuspeh i nesposobnost EU kao posrednika u procesu implementacije Sporazuma o pravosuđu”. Pozivaju Beograd da “ispuni svoje obaveze”, jer je Priština, ističu – to učinila. KoSSev je pitanja u vezi sa današnjim odlaganjem integracije sudija i tužioca uputio portparolki EU, Maji Kocijančič i Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

“Današnji zakon o zakletvi imao je za svrhu potpunu primenu Sporazuma o pravosuđu, koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine,” dodaju iz kosovskog predsedništva i ističu da odluku sudija i tužioca da se ne pojave u Prištini vide kao “jedan od mnogih koraka koje je Republika Srbija preduzima protiv njihovih građana”:

Jedan od preduslova za integraciju srpskih sudija, tužioca i administrativnog osoblja u kosovski sistem bio je prestanak radnog odnosa u srpskom pravosudnom sistemu. Kako KoSSev nezvanično saznaje, prekid njihovog radnog odnosa regulisan je, slično pripadnicima MUP-a Srbije, posebnom, odnosno prevremenom penzijom.

U zahtevu za donošenje Odluke o ostvarivanju prava na posebnu penziju, koju su srpske sudije, tužioci i pravosudno osoblje trebalo da potpišu tokom prethodnih nedelja – navodi se i da je “odluku o ostvarivanju prava na posebnu penziju potrebno doneti sa 17.10.2017”, odnosno danas – kada je trebalo da se održi polaganje zakletve.

“Jer učešće sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica na Kosovu ima važnu ulogu u životu zajednice, u ostvarivanju prava i obezbeđivanje ravnopravnog pristupa pravdi.”

Uprkos ovom “namernom propustu dirigovanom od strane Srbije”, Kosovo nastavlja da funkcioniše, na osnovu “inkluzivnih ustavnih principa”, pa ih još jednom pozivamo da ispune svoje obaveze za Sporazum o pravosuđu, navode u saopštenju i dodaju:

“Republika Kosovo je ispunila svoje obaveze u svim pogledima.”

Za sada nema zvaničnih informacija koji je novi datum za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca, kao ni o tome šta je razlog današnjeg odlaganja njihove integracije.

RTV Kim je, pozivajući se na nezvanične informacije – javio da su sudije i tužioci ovakvu odluku doneli, jer “nije stigao poziv iz Beograda”.

Ranije danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio da “očekuje da će posao primene Sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka”.

Četrdeset i dvoje sudija i četrnaest tužilaca pozvano je da danas polože zakletvu pred kosovskim predsednikom, čime bi bili integrisani u kosovski pravosudni sistem, a istovremeno počela primena Sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine koji je postignut 2015. godine. Prema dogovoru između srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, 23. oktobra je trebalo na Severu da počnu sa radom, po prvi put od 1999. – sudovi “Republike Kosovo”.

 

IZVOR:KOSSEV