Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Београдска филхармонија свира „Франкенштајнa“ на играчкама

Београдска филхармонија свира „Франкенштајнa“ на играчкама

by pera

Франкенштајн пандемонијум за баритон-шансонијера и оркестар настао је на дечје, претежно комичне стихове, уклопљене у музику коју чини синтеза поп и народне музике, и богате традиције бечког кабареа.

У овом комаду, поред Франкенштајна, нижу се различити јунаци као што су Супермен, Џејмс Бонд, Ђанго, Робинзон Крусо, Бетмен и Робин, а филхармоничари ће њихово „херојство приказати и на играчкама инструментима.

Трубице, сирене, пиштаљке, шмиргле, чегртаљке, клавир-играчка, мелодике, чине овај комад забавним и за слушање и за гледање.

Грубер је нагласио да музичари морају да буду веома осећајни за време извођења Франкештајна.

„Сви у оркестру ће између осталог свирати на играчкама што је посебно искуство. Знам да су музичари Београдске филхармоније озбиљни професионалци. Са друге стране, нико од професора на академијама које су похађали није их учио како да свирају на играчкама. Овај концерт је велико изненађење за њих и потпуно нови простор у којем треба преживети концерт“, истакао је Грубер.

Из искуства које је у протеклих неколико дана стекао радећи са филхармонијом, цењени композитор и диригент наглашва да је „имао посла“ са интелигентним оркестром.

„Сарађивао сам са музичарима који су јако знатижељни и спремни на свакојаке музичке авантуре. Управо та решеност да истраже нешто ново их чини интелигентнима. Препоручио бих менаџменту филхармоније да уврсти што више дела насталих у 20. и 21. веку у репертоар оркестра, јер су припреме тих концерата пуне музичких авантура и истраживања“, закључио је Грубер.

Извор:РТС