Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Film o Diani Budisavljević koja je spasla više od deset hiljada dece iz logora NDH

Film o Diani Budisavljević koja je spasla više od deset hiljada dece iz logora NDH

by pera

PRIČA o jednoj od najvećih akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu i izuzetnoj ženi koja ju je pokrenula Diani Budisavljević uskoro će se pojaviti na filmskoj traci. Prošle nedelje počelo je snimanje dugometražnog igrano-dokumentarnog filma “Akcija DB” – kako je svoju aktivnost označila i sama Diana Budisavljević. U akciji je spaseno više od deset hiljada, uglavnom pravoslavne dece, ali je zbog istorijskih preokreta ovaj podvig doskora bio nepoznat, a priča ostala neispričana…

Režiju potpisuje autorka iz Zagreba Dana Budisavljević, koja je uz Jelenu Paljan napisala i scenario. Dana je, inače, rođaka Dianinog supruga dr Julija Budisavljevića. Glavna uloga je poverena Almi Prici, a u nekim od ostalih videćemo Mirjanu Karanović, Tihomira Stanića i Ermina Brava. Radni naslov filma je “Dianina lista”, ovo ostvarenje priprema se u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije, gde će se i snimati filmske scene.

– Upravo krećem u Zagreb na snimanje. U filmu igram sestru Dianinog muža, Mirjanu. Imam jednu scenu u kojoj, zapravo, Diana počinje da se pita šta se dešava po logorima – otkriva, za “Novosti”, Mirjana Karanović. – Do tada, imala je samo ideju da pomogne srpskim izbeglicama, jer su Jevreji već imali svoje centre za pomoć. Moj lik je značajan, ova scena je trenutak kada njena snaha počinje da shvata sav užas, posmatrajući zaovu i njenu strašnu strepnju šta će se desiti sa Srbima. To je, inače, vreme u kom ustaški zločini nisu dovoljno “vidljivi”, počelo je o njima da se govori, ali se niko još nije uverio…

Uz priču o hrabrosti, ovaj film govori i snazi pojedinca u najtežim vremenima. Obuhvata igrane rekonstrukcije, dokumentarna svedočenja i vredne arhivske snimke, na temelju Dianinog dnevnika i istraživanja istorijske građe.

Diana Budisavljević u vreme Nezavisne Države Hrvatske pomagala je srpskim ženama i deci koji su odvedeni u ustaškim akcijama “čišćenja terena” na Kozari, Baniji i Kordunu. Uz pomoć prijatelja, hrabra žena uspela je da izvuče na hiljade nesrećnika i smesti ih u zagrebačke porodice, domove i bolnice. Sastavila je kartoteku sa dvanaest i po hiljada kartona srpskih mališana odvojenih od roditelja, kako bi im ovom evidencijom pomogla da jednog dana pronađu porodicu. Ali kartoteka je odmah po oslobođenju oduzeta i negde “zametnuta”…

Žena, koja je poput svog slavnog savremenika Šindlera, imala svoju listu, nažalost, bila je zaboravljena sve dok pre petnaestak godina nije objavljen njen dnevnik iz vremena NDH. Srpsko narodno vijeće nazvalo je po njoj nagradu za humanitarni rad.

 

Ipak, ko je ova nesvakidašnja heroina, naša javnost i dalje malo zna. Austrijanka, ona je svog muža Srbina Julija Budisavljevića upoznala tokom njegovih studija medicine u Gracu.Živeli su u Zagrebu i već od kasnog leta 1941. počela je da pomaže Srbima. U više navrata uspevala je da uđe i u logor Stara Gradiška i izvuče decu, uprkos pretnjama ustaškog zapovednika Jasenovca Maksa Luburića, da bi mogla tu i da ostane…

Odlukom konkursne komisije, obznanjenom početkom maja, ovaj projekat dobio je finansijsku pomoć Filmskog centra Srbije, a pripala mu je i donacija evropskog koprodukcijskog fonda Euroimages od 160.000 evra.

DOBROČINSTVO ZA SVA VREMENA

IZ producentske kuće This and That Productions, koja je producent filma sa srpske strane, kažu:

“Veliko nam je zadovoljstvo da učestvujemo u realizaciji ovog filma i da makar malo doprinesemo da se posle skoro 75 godina zaborava skrene pažnju na ovu heroinu, možda najveću srpsku dobročiniteljku svih vremena. Akcija koju je Diana Budisavljević organizovala bila je po svom obimu, broju učesnika i spasene dece, jedna od najsloženijih i najhumanijih akcija takve vrste tokom rata – kako na području NDH, tako i u čitavoj okupiranoj Evropi.”

NA beogradskoj sceni “Kult” postoji predstava o Diani Budisavljević, pod nazivom “Pu spas za sve nas”. Dramu je napisala Nina Džuver, a igra Jelena Puzić. Volela bih da što više publike dođe 9. novembra na njeno izvođenje – kaže Mirjana Karanović.

Izvor: Večernje novosti