Почетна Политика Хојт Брајан Ји: Земље које желе у ЕУ не могу да седе на две столице

Хојт Брајан Ји: Земље које желе у ЕУ не могу да седе на две столице

by pera

Високи званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу, а не да балансирају између две стране, и додао да су САД партнер Србији на путу ка Унији.

 

“Земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку. Не можете седети на две столице, нарочито ако су тако далеко”, рекао је Ји на Српском економском самиту.

Заменик помоћника америчког државног секретара изјавио је да државе треба да се определе за страну ма колико то било тешко. Рекао је да Србија има много пријатеља и подршке у САД, нарочито када су у питању евроинтеграције.

“Битно је фокусирати се јер се много тога дешава у Србији и на Балкану. Важно је фокусирати се на жеље грађана и на главне проблеме”, навео је Ји.

На питање да ли ће САД помоћи дијалогу Београда и Приштине, Ји је рекао да је његова држава од самог почетка укључена, и да није тајна да учествује у том процесу којим руководи ЕУ.

Говорећи о ситуацији на западном Балкану, рекао је да САД желе да те земље буду стабилне како касније не би представљале проблем.

“Још постоји ризик од конфликта докле год постоје нерешени спорови. Ипак, општи тренд по питању мира и стабилности је позитиван”, додао је амерички званичник.

(Бета)