Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Откривена Ајнштајнова белешка о теорији среће

Откривена Ајнштајнова белешка о теорији среће

by pera

Славни физичар, аутор теорије релативитета, 1922. је био на турнеји у Јапану, где је држао предавања. У то доба је сазнао да ће бити предложен за Нобелову награду за физику и његова се слава проширила и изван научних кругова.

У „Империјал хотелу“ у Токију један достављач му је донео пошиљку. Није познато је ли достављач одбио напојницу, у складу с локалним обичајем, или Ајнштајн није имао ситног новца, али није желео да га остави празних руку, па му је предао две белешке на немачком.

„Можда, ако будеш имао среће, ове белешке буду пуно вредније од напојнице“, рекао му је Ајнштајн, тврди продавац белешки.

На једној од белешки, написаној на листу папира с логотипом „Империјал хотела“, пише „миран и скроман живот доносе више радости од немирне трке за успехом“.

На другој, на белом папиру, налази се славна узречица приписана Лењину „Где има воље, има и начина“.

Аукцијска кућа „Винерс“ је потврдила аутентичност белешки.

„Оне немају научну вриједност али могле би да помогну у одређивању личних Ајнштајнових размишљања, чије је име постало синонимом генијалности“, оценио је Рони Грос, задужен за највећу колекцију архива тог физичара на Јеврејском универзитету у Јерусалиму.

Извор: СПУТНИК