Почетна Актуелно Srpske sudije i tužioci položili zakletvu Hašimu Tačiju

Srpske sudije i tužioci položili zakletvu Hašimu Tačiju

by pera

Četrdeset srpskih sudija i trinaest tužilaca položilo je zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini, saopšteno je iz njegovog kabineta. Ove sudije i tužioci danas su integrisani u pravosudni sistem “Republike Kosovo”, na šta im je i sam kosovski predsednik čestitao. Polaganju zakletve prisustvovali su međunarodni predstavnici na Kosovu, uključujući ambasadore.

“Pozdravlјam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe i radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe, pozdravljam vašu spremnost da izvršavate funkciju sudija, tužilaca – časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike,” rekao je Tači u obraćanju sudijama, navodi se u saopštenju iz kosovskog predsedništva.

Naveo je i da imenovanje sudija i tužilaca iz “nevećinskih zajednica u potpunosti održava multietničku prirodu Kosova”:

“Kosovo je izgrađeno na ustavnim principima, inkluzivnosti, jednakosti i slobodi svakog pojedinca. Kosovo je usvojilo odgovarajuće mere za unapređenje pune i efektivne ravnopravnosti između pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, socijalnog, političkog i kulturnog života.”

Istovremeno se zahvalio “međunarodnim prijateljima”, čiju su, kaže, podršku imali na “ovom putu”, navodeći:

“Sudije i tužioci imaju veliku ulogu u životima građana u ostvarivanju njihovih prava u obezbeđivanju jednakog pristupa pravdi, bez obzira na njihov pol, rasnu, versku i nacionalnu pripadnost.”

Srpske sudije i tužioci trebalo je da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom 17. oktobra, ali se oni na polaganju nisu pojavili.

Do odlaganja “pune implementacije” sporazuma o pravosuđu, kako je ranije najavljivano, nije došlo zbog, saopšteno je iz EU, zahteva za odlaganjem od strane Beograda.

Zašto je do odlaganja integracije srpskih pravosudnih radnika u kosovski sistem došlo – nije bilo zvaničnih informacija, dok su direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, a potom i srpski Predsednik, Aleksandar Vučić, najavili da će se integracija dogoditi tri dana kasnije, odnosno juče – dan nakon kosovskih lokalnih izbora.

Što se mene tiče, dao sam odobrenje kao predsednik, a Vlada Srbije je posle današnje sednice dala odobrenje, rekao je tada Vučić.

 

Međutim, iz kosovskog predsedništva navedeno je da će “dekret o sudijama i tužiocima iz nevećinskih zajednica biti donešen samo kada prvi čovek Kosova odluči o ovom pitanju”, a potom je i najavljeno da će sudije i tužioci zakletvu položiti danas.

Sporazum o pravosuđu postignut je početkom februara 2015. godine, nakon čega je iz beogradskog pregovaračkog tima istaknuto da uz ovaj sporazum postoji i “prateći sporazum koji razrađuje sve detalje”, te da “ni na jednom mestu, nema ni grba, ni naziva ‘Republika Kosovo'”.

Od 2015. raspisana su i dva konkursa za integraciju nekadašnjih tužilaca, sudija i administrativnog osoblja srpskog pravosudnog sistema u kosovski, vršena je njihova obuka, ali nijednom, suprotno praksi kosovskih pravosudnih institucija – nisu saopštena njihova imena.

Današnja integracija najavljena je iz Brisela nakon, kako je tada navedeno, neformalnog sastanka Tačija i Vučića, a nakon ranije najavljenog roka za integraciju srpskog pravosuđa što je bio 10. januar 2017.

 

Izvor: Kossev