Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Лајбах: Северна Кореја је проблем који никако не сме да се реши!

Лајбах: Северна Кореја је проблем који никако не сме да се реши!

by pera

“Милошевић је био диктатор само онолико колико је био диктатор велики Чарли Чаплин у истоименом филму, али без његовог хумора и хуманистичке политичке визије. Он је заправо био још једна жртва у процесу дезинтеграције Југославије, безуспешно покушавајући навући на себе Титове чизме”, испричао је Иван Новак члан бенда Лајбах пред београдску премијеру филма о њиховом гостовању у Северној Кореји.

Лајбах је у много чему био први са ових простора. Био је први бенд из некадашње Југославије који је успео да освоји свет. Да потпише уговор са чувеном кућом Муте и да наступа у најзначајнијим концертним просторима Европе и Америке.

И пре две године су успели у ономе што нико није пре њих. Они су постали први бенд који је наступио у Северној Кореји, и то на празник — седамдесетогодишњицу ослобођења те земље.

Мортен Травик је снимио документарни мјузикл “Дан ослобођења” и он ће отворити 1. новембра у Центру “Сава” фестивал Слободна зона.

Цео свет је испратио њихово гостовање у Северној Кореји. Како данас прате шта се дешава у тој земљи, Иван Новак, члан бенда каже:

“Пратимо са наклоношћу до Северне Кореје. Напетост која се стално догађа у вези са том државом, потребна је да се одржи статус кво, где севернокорејска владајућа политичка структура, уз помоћ ‘спољне опасности’ и идеологије сталне пријетње, задржава своју моћ и позицију у тој земљи.”

“Кина на другој страни није наклоњена озбиљној демократизацији Северне Кореје, јер би такав процес брзо резултирао у економском и политичком спајању двеју Кореја, што никако није у кинеском интересу.”

“Конфликтна ситуација дефинитивно највише одговара САД, које, уз постојање проблематичне, милитантне, непредвидиве, нуклеарне севернокорејске државе, оправдавају присуство своје војске у Јужној Кореји (35.000 војника), у Јапану (40.000 војника), присуство Седме флоте и суперносача авиона “Роналд Реган” у непосредној близини, као и војних база у Тајланду, на Филипинима, у Сингапуру, на Гваму…”, рекао је Новак.

“Прави разлог за сву ту нагомилану војску САД у Источном и Јужном кинеском мору, наравно, није Северна Кореја, већ потенцијално много опаснија велесила Кина. Северна Кореја је само погодан дипломатски изговор – проблем, који никако не сме да се реши”, сматра Новак.

Интервју у целости можете прочитати у актуелном броју “Недељника”.