Почетна Друштво Ekstremni govor u medijima – senzacionalizam po svaku cenu

Ekstremni govor u medijima – senzacionalizam po svaku cenu

by pera

Ekstremni govor prisutan je u svakoj četvrtoj vesti najtiražnijih medija u Srbiji, a njegova jedina namera je podizanje dramatičnosti i senzacionalizma po svaku cenu, uz širenje straha i osećaja nesigurnosti i netrpeljivosti, zaključak je istraživanja “Ekstremni govor u medijima: Kako se generiše kultura straha u Srbiji”.

Kada je 1992. godine opozicija pozvala građane da izađu na ulicu i obeleže godišnjicu devetomartovskih demonstracija, tog dana u horoskopu listu Politika svim znakovima pisalo je da iz ovog ili onog razloga ostanu kod kuće. To je primer suptilne političke manipulacije u odnosu na današnji ekstremni govor u medijima.

Panika, Alarm, Sex, Grudi, Užas, Haos, Šok – najčešće su reči ekstremnog govora koje su istaknuto mesto našle u skoro devet i po hiljada medijskih tekstova samo od maja do septembra ove godine.

“Njihova jedina namera jeste da šokiraju, da uznemire, nisu retki slučajevi u kojima se unapred osuđuju osumnjičeni ljudi kojima se preti, pokreće se hajka, govorimo o rečima kao što su reči užas, monstrum, horor, brutalno”, izjavio je sociolog Aleksej Kišjuhas.

Takav govor podstiče ekstremne emocije: mizoginiju, odnosno mržnju prema ženama, strah, netrpeljivost i paranoju. Susedi u regionu nazivaju se šiptarima i ustašama. Prema podacima iz asocijativnog rečnika, takvim govorom razvijaju se stereotipi.

“Balkan rat, bure baruta i ratovi, to su tri najčešće asocijacije na reč Balkan. Na reč Amerikanac asocijacije su sledeće: narod, glupi, nato, bombardovanje, debeli i glupost. Srbi nebeski narod, inat, ponos, Srbija moja zemlja, Do Tokija i propast”, kaže lingvistkinja Svetlana Slijepčević.

A gotovo 2.000 vesti u roku ovog leta bavilo se temom rata.

“Ako ih vi čitati redovno, vi možete imati utisak da je realno da smo na ivici rata, globalnog ili komšijsko, to je određena vrsta nesigurnosti koja može da se proizvede ili ne”, rekla je izvršna direktorka “Libera” Tatjana Vehovec.

U Srbiji se, prema analizi istraživača, čak i o vremenskoj prognozi ekstremno izveštava: na 42 stepena u sred leta – gorimo, besni smo i tromi, a kada su paklene vrućine – Macura moli – da se, nikako, ne ide po penzije.

IZVOR:N1