Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА I danas živimo “Korene”

I danas živimo “Korene”

by pera

KULTNI roman “Koreni”, srpskog književnika Dobrice Ćosića, koji je objavljen 1954. i nagrađen “Ninovom” nagradom, konačno dobija ekranizaciju. Ekipa “Novosti” prisustvovala je jučerašnjem snimanju nove TV serije reditelja Ivana Živkovića, po scenariju Đorđa Milosavljevića, u mestu Gornji Račnik, nedaleko od Jagodine. Uz Bagrdan, ovo selo jedna je od lokacija na kojoj će biti zabeleženi kadrovi priče o porodici Katić.

U bajkovitom predelu okruženom netaknutom prirodom, u kome svet kao da je zaspao u prošlim vremenima, produkcijska kuća Eye to eye u saradnji sa Radio-televizijom Srbije prikazaće gledaocima lice 19. veka. U to vreme smeštena je radnja romana, koji govori o životu bogate seoske porodice Katić – ocu Aćimu i njegovim sinovima Vukašinu i Đorđu. Njihove sudbine, kao i porodične sukobe, problem jalovosti i produženja vrste, položaj žene i iskorištavanje srpskog seljaka za niske političke pobune – teme su koje će dočarati velika glumačka imena.

Glavne uloge poverene su Žarku Lauševiću, Igoru Đorđeviću, Slobodi Mićalović, Nenadu Jezdiću, Dari Džokić, Goranu Šušljiku i mnogim drugima. S obzirom na to da je ovo antologijsko delo zauvek utkano u srpsku istoriju, autor TV formata Ivan Živković kaže da ima veliku odgovornost da roman i na malom ekranu bude jednako uzbudljiv.

– “Koreni” su i danas moderna priča. Postoji pritisak i zebnja da li ćemo uspeti da je prikažemo na pravi način, jer znamo gde živimo, kao i to da je ovo jedinstvena prilika da je snimimo – kaže Živković za “Novosti”. – Problem nastavka loze uvek je aktuelan, a pravi primer nam daje selo Gornji Račnik u kojem snimamo. U njemu i dalje postoje učionice za samo troje đaka! Uz to, mešanje politike u svakodnevne porodične odnose predstavlja kičmu ove serije.

Ulogu Đorđa, koji se zbog nemogućnosti da ima potomke predaje alkoholu, tumači talentovani Igor Đorđević, dok njegovu suprugu Simku, takozvanu spasiteljku loze Katića, igra Sloboda Mićalović.

– Za glumca je veliki izazov da se suoči sa ovakvim zadatkom, jer nema mnogo scenarija koji nude takve dramske likove – kaže Đorđević, dok njegova koleginica Mićalović dodaje da je velika čast igrati u dobrom komadu. – Srećna sam što imam priliku da tumačim tako slojevit lik kao što je Simka. Ovo je velika stvar za mene i moju dalju karijeru.

Čuveno, drugo po redu, delo Dobrice Ćosića pokrenulo je ciklus romana iz pera ovog pisca – “Deobe”, “Vreme smrti”, “Vreme zla” i “Vreme vlasti”, i kao klasik srpske književnosti ušlo u školski obrazovni sistem u našoj zemlji.

PREMIJERA DOGODINE

SCENOGRAFIJA i autentični kostimi, osim talentovanih glumaca, oživeće period od pre dva veka i omogućiti gledaocima da prožive sudbine junaka. Kroz planiranih 10 epizoda, koje će svetlost dana ugledati tokom sledeće godine, susrešćemo se sa kompleksnim likovima i životnim pričama.

IZVOR: VECERNJE NOVOSTI