Почетна Актуелно Lavrov “ruski džedaj” protiv Kondolize “kraljice Bele kuće”, brani Kosovo?

Lavrov “ruski džedaj” protiv Kondolize “kraljice Bele kuće”, brani Kosovo?

by pera

Tako bi nekadašnjoj “kraljici Bele kuće” na megdan izašao “ruski džedaj”, kako su Lavrova prozvali dok je bio ambasador Moskve u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Njih dvoje su već strani znanci, još iz vremena dok je Rajsova bila državni sekretar u administraciji Džordža Buša mlađeg. Baš je zbog nje Lavrov dobio nadimak Mister Njet, pošto je u ukrštanju stava bio nemilosrdni pregovarač.

Izvor „Blica“ iz vrha vlasti navodi da su male šanse da do menjanja formata dijaloga ipak dođe, ali da Srbija u tom slučaju sasvim sigurno neće sedeti srkštenih ruku.

– Ako se u Briselu ipak nešto promeni i u dijalog se uključi Amerika, to bi značilo menjanje formata dijaloga i Srbija neće dozvoliti da samo jedna strana bude na dobitku. Beograd će tražiti da i Rusija bude medijator, konkretno, da Lavrov bude taj koji će u ime Moskve nadgledati poteze i razgovore između Srbije i Kosova. On bi u tom slučaju bio protivteža prema albanskim zahtevima i nastojanju da uz pomoć Amerike okrenu vodenicu skroz na svoju stranu – navodi izvor „Blica“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ovakav razvoj situacije već nagovestio.

– Ako bi se sad menjao format dijaloga, to bi podrazumevalo neku drugu odluku. Onda bi i druge zemlje tražile da učestvuju, ali i Srbija bi imala određene predloge – najavio je Dačić.

Nije slučajno da je taj predlog baš Lavrov, da je on karta na koju bi Srbija zaigrala, jer je ovaj 67-godišnjak poznat kao tvrd orah koji naizust zna celu rezoluciju SB UN. O oštrini njegovog mača svedoči i to što je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel nedavno rekao da mu je lakše sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nego sa njim, a upravo je za Lavrova Rajsova rekla da ju je „često dovodio do ludila“.

– Ostala je upamćeno kako je Lavrov odgovorio na kritike Kondolize da u Rusiji nema slobode štampe. Sastavio je spisak članaka i novinskih priloga o njoj iz ruskih medija i poslao ih joj lično mejlom. Ako se Lavrov uključi u igru, sasvim je jasno da u Briselu neće dozvoliti da se Kosovu gleda kroz prste i da Beograd bude taj na koji se uporno svaljuje krivica – kaže izvor „Blica“.

POVRATAK “KRALJICE BELE KUĆE” Kondoliza Rajs američki SPECIJALAC u briselskom dijalogu

Bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs najverovatnije će biti medijator koji će u ime SAD, ako se Evropska unija na to odluči, nadgledati dijalog koji se u Briselu vodi između Beograda i Prištine, saznaje “Blic” od diplomatskih izvora.

Poznavalac prilika na Kosovu, Dušan Janji, kaže da bi u svakom slučaju Srbija trebalo da nađe pobedničku varijantu za naredne događaje u Briselu. – EU će i dalje biti facilitator celog procesa, Amerika bi trebalo da bude glavni pregovarač, a Nemačka drugi. Ostaje da se vidi da li će Rajsova biti nadležna samo za Kosovo, ili za Zapadni Balkan. Ušlo se u zapadne balkanske integracije i Srbija bi trebalo da napravi konsultativni mehanizam sa Rusijom, ali i Kinom – napominje on.

Diplomata koji voli da cepa drva

Lavrov ima životopisnu biografiju, poznat je po neobičnom hobiju, voli da cepa drva, uz koji se baš i ne uklapa njegova dugogodišnja ljubav prema pisanju stihova. Spekuliše se da ima i veliku kolekciju hladnog oružja, a poznato je da je strastveni pušač – pušio je u zgradi UN i pored zvanične zabrane. Važi i za tvorca neformalne studentske himne Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (završio ga je 1972) , a koja počinje stihovima „Učiti pohlepno i piti do kraja…“.

 

Izvor: BLIC