Почетна Друштво Snima se film o jezeru Gazivode

Snima se film o jezeru Gazivode

by pera

U toku je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma „Gazivode“ koji će na jednom mestu objediniti sve najvažnije istorijske, kulturne, ali i privredne činjenice o najvećem jezeru na Kosovu i Metohiji i potom ih ukrstiti sa legendama, narodnim predanjima i uspomenama ljudi Ibarskog Kolašina. Film se snima u produkciji Radio Televizije Puls i beogradskog Artbita. U istraživačkom poduhvatu koji će biti ekranizovan učestvuju i najpoznatiji svetski ronioci, uz podšku svojih kolega iz Srbije.

Arheološka nalazišta i kulturna blaga koja se kriju u dubinama jezera, do sada nisu bila istražena. Radi se o blagu neprocenjive vrednosti, od praistorijskih vremena, preko nemanjićkog perioda, sve do sedamdesetih godina dvadesetog veka kada je potopljena kotlina podno Mokre gore, u gornjem toku Ibra.

Filmska ekipa i naučni timovi formirali su ekspediciju koja pred gledalište donosi neistraženi deo kulturne baštine i nasleđa.

Pored stučnjaka iz raznih oblasti, u filmu govore i građani priobalnih naselja u opštini Zubin Potok, kao i svedoci izgradnje jezera čije su porodice iseljene pre 40 godina zbog izgradnje brane.

Namera autorskog tima sa rediteljem Dušanom Jovovićem na čelu je, kako je RTV Plus istakla, da ovo delo ima i  međunarodnu turneju kako bi se svetska javnost informsala o jedinstvenom prirodnom, kulturnom i ekonomskom resursu na Severu Kosova.

Pregrađivanjem Ibra kod mesta Gazivode sedamdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj SFRJ nastalo je jezero sa oko 380 miliona kubnih metara vode koja “pokriva” površinu od oko 12 kvadratnih kilometara. Najveća dužina je 24 kilometra (od mesta Gazivode do Ribarića), dok je širina od jednog do nekoliko kilometara. Nasipna brana visoka je 107 metara, u osnovi široka 460 metara i duga 406 metara. Iznad jezera se prostiru planine Mokra Gora u čijem se podnožju nalazi i Manastir Crna Reka i Rogozna. Omiljeno je stecište zaljubljenika u prirodu i ribolovaca.

 

Izvor: KOSSEV