Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА VIDEO: Balašević u novoj pesmi opevao “Dno dna”

VIDEO: Balašević u novoj pesmi opevao “Dno dna”

by pera

Novosadski kantautor Đorđe Balašević objavio je posle dugo godina novu društveno angažovanu pesmu “Dno dna”.

Nekoliko dana pošto je objavio pesmu “Mati”, koju poslednjih godina izvodi na koncertima, Balašević je obradovao fanove sa novom pesmom. Ovog puta Balašević je ljubavne stihove, na koje je navikao slušaoce, zamenio oštrom kritikom političkog establišmenta u Srbiji.

Ovo je i prva društveno angažovana pesma još od 2004. godine, kada je na albumu “Rani mraz” objavio satiričnu pesmu “Kere Varošanke”. Pre toga je objavio album “Devedesete” koji je nastao pod uticajem zbivanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije tokom poslednje decenije 20. veka.

U novoj pesmi Balašević peva o “smradu sa farme puštenog u parlament”, da “otkad je sveta, veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast”, kao i da je “bratija proglasila grabež za Krstaški rat”.

Novosadski muzičar konstatuje “već viđeno dno dna”, ali da se sve to “trpi postiđeno”. Peva o politikanstvu, odnosno o tome da “skupštinski ‘leb bez motike spada u narkotike”.

Kao što je u pesmi iz devedesetih “Živeti slobodno” poručio da se “bolje vidi da najbolji odlaze”, tako i u “Dnu dna” Balašević peva o tome da su deca mogla da budu giganti, “al’ su sve više migranti, u svojoj zemlji, na svom tlu”.

 

Izvor: 021.rs