Ханука

by pera

Ханука је празник победе макабејских устаника над хеленским освајачима.
Селеукидски владар Антиох Епифан је царским декретом забранио одржавање Торе у Јудеји. Под претњом смртне казне, било је забрањено обрезивати децу, светковати суботу, или се уздржавати од нечисте хране.

По Антиоховом наређењу, Храм је оскрнављен приношењем свиње на жртвенику. Забрањено је приношење жртава Богу Израела. Уместо тога, морало се присуствовати приношењу нечистих животиња хеленским боговима.

На једном од обавезних јавних уживања идолских жртава, Мататја је убио једног од оних који су се повиновали декрету Антиоха, и позвао цео народ на свети рат против Хелена. Битке макабејских устаника описане су у четири ванканонске књиге, које се зову и књиге о Макабејцима.

Након четврте битке са хеленском војском, Макабејци су успели да ослободе Храм и поново успоставе службу Божју. Као успомена на поновно освећење Храма, установљен је осмодневни празник Ханука.

У току свих осам дана Хануке, увече се пале ханука-свећице, а на јутарње богослужење износи се Сефер-Тора и читају крај шестог и седмо поглавље из Четврте књиге Мојсијеве.

Ханука се честита изразима:
Ханука лесимха!
Ханука на радост!
Земан урим лесимха!
Време свећица на радост.

Извор: РТС