Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti

Izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti

by pera

Muzej savremene umetnosti, uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i lično premijerke Ane Brnabić, uspostavio je dogovor sa Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj, u novembru 2017. godine. Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe „Čistač“ Marine Abramović, u Umetničkom centru „Heni Onstad“ blizu Osla. Predsednica Vlade lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, posle mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom. Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba „Čistač“, koja će biti postavljena u svega 7 gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će sadržati crteće, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Ana Brnabić naglašava da je izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, još jedna potvrda nove kulturne politike koju negujemo.

„Kultura je jedan od stubova razvoja uspešnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju“, istakla je Brnabić. Ona je ocenila da je organizacija izložbe Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti, poruka i mladim umetnicima da mogu da raиunaju na institucije kulture u našoj zemlji, a ne samo u inostranstvu.

„Ovo je pokazatelj za naše umetnike da država ima ozbiljnu nameru da neguje umetnost i kulturu i da prepoznaje i podržava kvalitet u savremenom stvaralaštvu“, zaključila je Brnabić.

„Čistač je projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umetnosti na svetsku umetničku scenu“, izjavio je v.d. direktora MSUB Slobodan Nakarada. On je ocenio da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svetskih savremenih umetnica veliki izazov i velika čast za Muzej savremene umetnosti.

U septembru 2017. su objavljeni memoari Marine Abramović „Prolazim kroz zidove“ na srpskom jeziku u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva kulture i Beogradske filharmonije, navodi se u saopštenju.

Izvor: Danas