Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Uskoro mjuzikl o Slobi i Miri

Uskoro mjuzikl o Slobi i Miri

by pera

Pozorište u Gračanici sprema predstavu posvećenu bračnom paru Milošević. Jelena Bogavac: Iz “šljokica” i kiča devedesetih godina prošlog veka nastala je naša antička drama nacije u Hagu

U BEOGRADSKOM Narodnom pozorištu uveliko teku pripreme za mjuzikl “Slobodan šou” (o životu predsednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković), a premijera će biti krajem februara na Kosovu i Metohiji!

Predstavu Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici režira Nenad Todorović, rediteljka Jelena Bogavac ovog puta je u “ulozi” autora teksta i songova, dok muziku piše Marko Grubić.

– Odlučili smo se za ovakav projekat jer je sudbina Kosova, početak i kraj, direktno povezana s periodom Miloševićeve vladavine – objašnjava Jelena Bogavac. – Često se smatra da je on glavni junak tragedije “rastakanja” srpske nacije. U političkom smislu ostalo je otvoreno pitanje da li je bio “balkanski kasapin” ili “žrtveno jagnje”, a odgovor će, naravno, tek dati istorija. Naš umetnički zadatak je, verujem, u hrabrom i odgovornom promišljanju i traženju odgovora na pitanja o sopstvenom nacionalnom identitetu.

Naša sagovornica podseća da će nova predstava biti peta produkcija u kojoj se dvojac Bogavac – Todorović bavi identitetom kroz različite okolnosti uslovljene samim balkanskim prostorom, i to ne samo za našeg života.

– Slobodana i Miru tumačimo kao nerazdvojiv vladarski par na čelu države u odsudnom trenutku, trenutku raspada Jugoslavije i “preformulacije” sveta – ističe Jelena Bogavac. – Reditelj je birao žanr, a ja sam kao autor u fokus stavila dva perioda: doba “šljokica” devedesetih godina prošlog veka, a onda vreme hapšenja Miloševića i haške dokumente. Predstava pokazuje kako je, zapravo, iz prvobitnog kiča nastala antička tragedija cele nacije koju smo doživeli u Hagu, odnosno u Hadu, kako ga mi interno zovemo.

U predstavi učestvuje ceo glumački ansambl iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor “Gli Srbija”.

– E, članovi tog hora su poslednje “Miloševićeve bebe”, deca rođena 1994. i 1995. godine. Naš suštinski motiv da radimo predstavu bio je da upravo iz njihove vizure nađemo tačnu meru istorijske distance. Interesantno je da ova generacija gotovo ništa ne zna o tom periodu, niti ima bilo kakav odnos prema njemu, ali se veoma živo seća – bombardovanja. Zapravo slike bombardovanja su i njihove prve uspomene iz detinjstva.

VRH SOCIJALISTA

U predstavi, kako saznajemo, “pojaviće” se sve značajne ličnosti SPS tog vremena, među njima i neki već zaboravljeni političari. “Slobodan šou” premijerno će biti izveden u Gračanici, u Beogradu će gostovati na sceni Narodnog pozorišta, ali i u drugim gradovima širom Srbije.

Izvor: Večernje novosti