Почетна Политика Порука из Њујорка: Косово мора да изабере — Рамуш или Америка

Порука из Њујорка: Косово мора да изабере — Рамуш или Америка

by pera

Да је политика Америке неприкосновена на Косову изгледа да је јасно свима сем косовском премијеру, који ће то, изгледа, морати да сазна на тежи начин.

Влада Рамуша Харадинајa „виси“ о једном посланику, а чињеница да је и званично изгубио подршку највећих ментора Косова — Америке — сасвим сигурно му не иде у прилог. У том светлу, чини се да Харадинају остаје све мање могућности да се одржи на власти, а текст који је о њему објавио њујоршки магазин „Тајм“, који га је сврстао у пет најтраженијих геополитичких бегунаца у 2018, и у коме таксативно наводи његову ратну прошлост, на Косову се тумачи као знак да Харадинај треба да оде.

Професор Приштинског универзитета Бехљуј Бећај за Спутњик говори да за западну демонизацију Харадинаја има неколико разлога.

„Први се односи на његов неодговоран однос према неким важним задацима унутрашњег државног карактера на Косову, као што су Међународни суд и демаркација границе са Црном Гором. Претпостављам и да се ради о једном делу његове прошлости која није сасвим раскринкана и да око тога има неких нових сазнања или их је било, па нису била изнета у јавности. Ово може да буде други моменат који може да се искористи као повод за његову демонизацију у америчком часопису“, каже наш саговорник.

Професор Бећај каже да овакве појаве не наносе политичку штету само Харадинају, већ целом косовском друштву.

„Његов неодговоран однос према поменутим задацима, није само његов лични, већ су то теме које се тичу свих грађана Косова. То се, дакле, односи на косовску државу. Његово понашање и јесте разлог који је нагнао међународну јавност да се односе тако према њему“, каже Бећај.

Према његовим речима, ово може да буде повод да опозиција на Косову затражи превремене парламентарне изборе, пошто је ова влада ионако привременог карактера, од самог почетка.

„Његова власт зависи од расположења и интереса једног посланика, ако тај један крене на ’другу страну‘, влада Рамуша Харадинаја ће пасти. Али овде се ради о томе да је Рамуш Харадинај промашена инвестиција јер је он ван контекста и околности и понаша се као барјактар, као да је председник неког племена, а не премијер државе. Због свега што се дешава, не искључујем могућност да протести који су организовани због велике загађености ваздуха у Приштини прерасту у протесте за одлазак Харадинаја са функције, јер чињеница је да је загађење ваздуха идентично загађеној политици у Приштини“, каже Бећај.

У „Тајму“ се Харадинај описује као командант ОВК који је био оптужен да је руководио мучењима и убијањима Срба, али га је, с обзиром на недостатак доказа, суд УН ослободио и 2008. и 2012. Амерички лист подсећа да сада, када би требало да оптужнице буду објављене, Харадинај и остали чланови косовске политичке елите траже начине да омету истрагу. САД и ЕУ, које су предводиле НАТО бомбардовање Србије 1999, љуте су зато што Косово пркоси западним нормама и вредностима, и подсећају Косово да је реалност таква да, ако жели да сачува мир, не може себи да допусти такво понашање.

Извор: СПУТЊИК