Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Milošević ponovo na Kosovu

Milošević ponovo na Kosovu

by pera

U punoj sali Doma kulture u Gračanici u utorak uveče premijerno je izvedena pozorišna predstava Lift – Slobodan Show – za neke “predstava o nama”, a za druge “politička sprdnja” ili “propaganda”.

Glumci paralelnog Narodnog pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, u šljokičavim kostimima i trenerkama uz er maksiceizveli su predstavu koja se bavi analizom devedesetih godina, s naglaskom na vladavinu Slobodana Miloševića. Glavni likovi su upravo porodica Milošević – Slobodan, Mira, Marija i Marko.

Predstava se bavi događajima iz devedesetih, životom bračnog para Milošević, njihovom decom, političkim dešavanjima u Bosni, na Kosovu, do Miloševićevog odlaska u Hag. Završava se ličnim ispovestima glumaca iz devedesetih godina.

Na tekstu i dramaturgiji radila je Jelena Bogavac, a režirao ju je Nenad Todorović.

Tokom pripreme ove predstave podigla se poprilična prašina, pojedini umetnici na Kosovu pozvali su i na zabranjivanje prikazivanja, a mediji su preneli kako se putem ovog komada „oživljava Milošević“.

Lift – Slobodan Show, priče iz devedesetih

Nakon premijere, Bogavac je izjavila da je u ovom trenutku najvažnije da se ova predstava održala.

„U našem društvu postoji taj jedan nerešeni raskol, taj jedan nepostignuti koncenzus oko Miloševićeve krivice ili pravdice. Mi se, kao i obično, nismo trudili da to uspostavimo na bilo koji način, već smo se bavili sobom, svojim sudbinama, frejmovani globalnom političkom situacijom koja je za nas bila bitna samo ukoliko je pokretala naše privatne priče“, kazala je ona.

Reditelj Nenad Todorović kazao je da je oduševljen prijemom publike budući da su tenzije povodom predstave bile ogromne. Kaže da je očekivao zaštitu ili KFOR-a ili ekipe dekoratera od ljubitelja Slobodana Miloševića, ali, dodaje, “hvala Bogu sve se završilo kako treba”.

„Jako sam srećan da je publika večeras pokazala da smo napravili predstavu koja govori o patologiji devedesetih godina a ne o nacionalnim šizmatizmima. Večeras smo prisustvovali konačno tome da Srbi s Kosova progovore o Miloševiću, a da zbog toga baš nikome nisu krivi, nego su napravili provokativan umetnički komad. Politika je konačno večeras doživela potpuni debakl. Nismo tretirali Miloševića ni kao balkanskog kasapina, čega su se neki bojali, niti kao tragičnu jadnu ličnost, čega su se drugi bojali, već smo ga tretirali isključivo kao dramskog junaka gde je naš glumac pokazao sav autizam devedestih godina, i on je praktično simbol autizma, ne nacionalnog, nego apolitičko-intelektualnog autizma“, kazao je Todorović.

Miloševića je tumačio Dejan Cicmilović i kaže da privatno uopšte nije faciniran likom ili delom Slobodana Miloševića.

„Bio sam vrlo aktivan učesnik svih demonstracija od 1991. do 1999 i 5. oktobar sam doživeo kao napokon, slobodu. Ali, kao glumac, ovaj zadatak je bio izazov, zadovoljstvo, pre svega da sarađujem sa mojim dragim kolegama prištinskog pozorišta“, kazao je on.

A Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, povodom predstave kaže da oseća prazninu, i da je ovo dobar primer kako politička manipulacija može okupiti veliki broj gledatelja i novinara.

„Manipulacija je da su svi ovi ljudi, novinari, došli ovde. Predstava je obična politička sprdnja i upecali smo se svi. Dobrodošli na tu udicu“, prokomentarisao je on.

Predstavom je razočaran i kosovski dramaturg, Jeton Neziraj.

U pismenoj izjavi za Radio Slobodna Evropa naveo je da je pored slabo realizovane predstave, razočaran i njenim propagandističkim fokusom.

„Predstava se uglavnom bavi nekim problemima porodice Milošević, a onda, kada govori o važnim problemima, ti problemi se tretiraju kroz prizmu klišea srpskog nacionalizma. Dakle, prizma koja potpuno umanjuje odgovornost Miloševića, a krivicu ratova devedesetih prebacuje na ‘spoljne neprijatelje“, odnosno na ‘velike sile’ i na ‘propagandu međunarodnih medija’. Srbi se ponovo predstavljaju kao ‘glavne žrtve’ nad velikim silama koje bacaju bombe i ‘ne poštuju međunarodne konvencije’. Nema ni reči o nesrpskim žrtvama“, kazao je on.

Izvor: RADIO SLOBODNA EVROPA