Почетна Друштво Dragan Gagi Jovanović: Zemunac sa Zlatibora

Dragan Gagi Jovanović: Zemunac sa Zlatibora

by pera

To neće tako brzo. Pored pozorišta, do kraja sezone, večeras u Sava centru igra u hit predstavi „Čikaške perverzije“, koja proslavlja 25 rođendan i koja govori o ljubavi na urnebesno duhovit način. Sam Dragan Jovanović se, ako bolje poslušate ili pročitate njegove intervjue, uopšte ne šali sa ljubavlju.

Ona mu je najvažnija šta god da čini – bilo da glumi, režira, peva, piše ili radi kao dobrovoljni vatrogasac dok spasava šume od požara na planinama. Tamo, na Zlatiboru, inače, provodi mnogo više vremena nego u Zemunu, gde mu je kuća. Umorio se od svega – politike, medija, i svih oblika licemerja – napravio onaj svoj prepoznatljiv zblanut izraz lica – kao da je, u najboljem smislu te reči, upravo pao s Marsa, i rešio čovek da se odmori.

To je baš i objasnio u intervjuu Danasu pre mesec dana iz kojeg se da zaključiti kako misli. Recimo, da su mu bitni stav i hrabrost, ali da ne može bez talenta, da bi voleo da imamo seksualne i sve njima slične revolucije. „Možda bismo tako ponovo počeli da se volimo i živimo jedni sa drugima, a ne da budemo jedni drugima vuci“, kazao je uz konstataciju da smo se mi ljudi toliko pokvarili i srozali da možda više ni ne znamo šta je dobro.

Dragan Jovanović je ostvario niz briljantnih uloga na filmu, pozorištu i u serijama, dokazao se kao vrhunski komičar, reditelj i zadrugar s projektima „Don Kihot“, „Dobro došli u Srbiju“ i pozorišnom trupom The Kuguars koju je osnovao sa nekolicinom svojih kolega, kao i muzičko scenski događaj Di-džej Dži & Džiberi.

Nije mu baš najjasnije zašto je izabran da igra ženskaroša u „Rođaku sa sela“ jer sebe ne percipira na taj način, a smatra da je taj lik sa svojim manama ovde omiljen zato što je zaljubljen u život. Dragan Jovanović ima dve nagrade – Zlatnu povelju za ulogu Bernija u „Perverzijama“ i Zlatno zvono koju su mu dodelila deca Novog Sada.

Rođen je u Beogradu 4. oktobra 1965, gde je završio osnovnu i srednju školu i gde je 1990. diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Omiljena replika mu je „nemoj nikad da izgubiš smisao za humor“, a najvažniji su mu supruga, glumica Branka Pujić, i ćerka Anđela, koja je krenula svojim i roditeljskim stopama.

 

Izvor: DANAS