Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Muzej korupcije u užem izboru ideja za demokratiju u Evropi

Muzej korupcije u užem izboru ideja za demokratiju u Evropi

by pera

Čime je dobio šansu da u okviru platforme Advocate Europe osvoji vrednu nagradu za realizaciju tokom 2019. godine.

MK je izabran u uži izbor u konkurenciji sa ukupno 475 podnetih projekata po pozivu Advocate Europe, a biće predstavljen sa ostalim odabranim projektima od 25. do 29. aprila u Kijevu, u okviru Advocate Europe Idea Challenge (ICC).

To će biti prilika da umetnički direktor MK Goran Denić i nezavisna kustoskinja Maja Ćirić predstave koncept MK, razrade ga uz mentorsku pomoć i nastave takmičenje do izbora najviše 12 konačnih pobednika u julu 2018.

Virtuelni Muzej korupcije, koji su u februaru 2016. godine osnovali ZMUC i Društvo protiv korupcije (DRPKO) iz Zrenjanina, širi polje percepcije korupcije sa zloupotrebe službenog položaja na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice. Smeštanjem korupcije u muzej, ona nestaje iz stvarnog života i nastavlja da postoji kao muzejski eksponat.

Interdisciplinarni žiri Advocate Europe će svakoj izabranoj ideji opredeliti sredstva do 50.000 evra, uz mentorstvo i drugu podršku tima Advocate Europe. Nagrađeni projekti biće realizovani tokom 2019. godine.

Svi ovogodišnji onlajn aplikanti su ranije, glasanjem za ideje drugih, izabrali i Pobednika zajednice, a to je projekat “Uspostavljanje reciklažnih stanica za otpad iz mora” iz Grčke.

Ovogodišnja lista ideja ima tematski raspon od ženskih prava do jednakih poreza za sve Evropljane, od diskriminacije u digitalnoj sferi do vođenja skupština stanara u Istočnoj Evropi. U užem izboru našli su se predlozi za nove mehanizme glasanja, izgradnju progresivnog panevropskog pokreta za izbore u EU 2019, kao i istraživanje inovativne evropske valute.

Pravo da se prijave na raspis Advocate Europe imaju neprofitne organizacije i inicijative iz cele Evrope – od registrovanih udruženja (ili onih koja će biti registrovana u kratkom roku), preko neprofitnih privatnih

kompanija sa ograničenom odgovornošću i neprofitnih preduzetničkih

preduzeća, zadruga, institucija javnog sektora, klubova, socijalnih institucija, do škola, univerziteta i istraživačkih instituta i novinara. Profitne organizacija mogu biti partneri na projektu neprofitnog nosioca projekta.

Od zemalja u okruženju, pored Srbije, pravo na prijavu imaju Albanija, BIH, Makedonija, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Advocate Europe je program koji od 2014. godine realizuju udruženje MitOst i Liquid Democracy, asocijacija koja razvija softver za pristupačnije demokratsko učešće građana, a finansira ga nemačka privatna fondacija Mercator.

Cilj programa je jačanje kolektivnog uticaja civilnog društva u Evropi i inspirisanje političkih promena i efikasne promene političkih struktura.

Od 2014. godine sakupljeno je više od 1.500 ideja iz 42 evropske zemlje, umreženo 49.745 ljudi na onlajn platformi i uložena sredstva u 18 inicijativa.

(SEEcult.org)