Почетна Политика VUČIĆ – Ubediću narod da izda Kosovo!

VUČIĆ – Ubediću narod da izda Kosovo!

by pera

Beograd — Bićemo spremni da razgovaramo sa Albancima u svakom trenutku, ali očekujemo da bude ispunjen Briselski sporazum, navodi predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, Albanci kažu da im ne pada na pamet da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma, što govori da imaju “hrabrost i drskost, ali i nečiju podršku“.

“A šta smo radili onda poslednjih pet godina, ako oni ne žele da ispune svoje obaveze? Mi smo naše ispunili, od prve do poslednje. Stalno ističu tu energetiku, da mi to nismo ispunili. Pa tu sporazuma nema, obmanjujete svet. Bio sam prisutan na svim razgovorima, znam šta smo potpisivali, a šta nismo“, rekao je Vučić na konferenciji za medije sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Makalisterom.

Kako kaže, zbog toga “moramo između sebe da razgovaramo i ne tražimo razlog za prekid dijaloga, već da u njega uđemo sa još većom energijom“.

“Ako ne poštuju međunarodne ugovore kao što je Briselski, onda vam je jasno ukoliko taj problem ne rešimo šta će se desiti. Istraživanja pokazuju da je 80 odsto Srbije za zamrznuti konflikt. Daću sve od sebe, nehajući za svoju političku karijeru, da se izborim sa tim stavom. Ne želim da budem odgovoran za neke nove ratove kada se zamrznuti sukob odmrzne. Neću donositi odluku protiv našeg naroda, već ću gledati da ubedim većinu naroda da su nam mir i stabilnost važniji od bilo čega drugog“, istakao je Vučić.

Koordinator za dijalog između Beograda i Prištine u kosovskoj vladi Avni Arifi rekao je da se razgovorom o ZSO gubi vreme, prenela je Koha ditore.

On smatra da to ne treba da bude jedino pitanje od tolike važnosti, jer je “ZSO samo jedna od 10 ostalih nesprovedenih tema”.

“Niko me ne pita o sporazumu o energetici. Izgubljeno je 24.000 evra za izgradnju graničnih prelaza, a niko to ne pominje kao važnu temu”, rekao je Arifi, koji je dodao da ne treba otvarati nove teme, dok se ne zatvore one koje imamo.

 

TANJUG