Почетна Политика Владимир Цвијан, важан сведок Вучићевог мафијашко-злочиначког деловања сведочи: Сакупљао сам харач

Владимир Цвијан, важан сведок Вучићевог мафијашко-злочиначког деловања сведочи: Сакупљао сам харач

by pera

Београд – Одбегли члан председништва Српске напредне странке адвокат Владимир Цвијан, две године се ником у Србији не јавља, па ни члановима најуже породице. Отишао је након отвореног сукоба са Вучићем, било је и ударања шакама. Био је кандидата за председника странке, а онда се, изненада, запутио у бели свет.

Новинарка Магазина Таблоид је преко посредника ступила са њим у контакт. Одговорио је на питање да ли је био Вучићев консиљеро за доношење “донација“ и “малог знака пажње“, да ли је Вучић желео да он и Вишекруна у Новом Саду оснују прву геј подружницу СНС-а

Као гром из ведра неба одјекнула је вест да је. в.д. генералног секретара председника Србије Бориса Тадића, Владимир Цвијан, поднео 4. марта 2010. године оставку! Њега је Борис Тадић тек 23. марта разрешио и званично ове дужности.

“Нови члан Српске напредне странке (СНС) од данас је Владимир Цвијан, доскорашњи генерални секретар Председништва Србије“, саопштили су напредњаци, ликујући због овог трансфера.

Цвијан је дипломирани правник, с положеним правосудним испитом. Уписао се одмах у Адвокатску комору Београда и као човек од угледа, добио је у СНС-у посебне задатке. А, од кога би, него од Александра Вучића, заменика председника странке и човека за сакупљање пара.

Тањуг је јавио 30. децембра 2013. године, да је члан Председништва Српске напредне странке Владимир Цвијан поднео оставку на све функције у тој странци и повукао је кандидатуру за председника СНС-а.

Сукоб између Вучића, СНС и Владимира Цвијана је окончан његовим изненадним одласком из Србије. Две године се није јавио ни супрузи ни сину Луки. Живи на релацији Швајцарска- САД.

Ђорђе Вишекруна, бивши пријатељ Владимира Цвијана и Александра Вучића навео је у свом јавном наступу да је Цвијан био задужен од Вучића за посебне задатке, истичући два, за која он лично зна: да га је Вучић задужио да од чланова СНС-а у Новом Саду направи прву геј страначку подружницу и да од тајкуна, контроверзних бизнисмена и оних који су у затвору, прикупља за странку новац, нудећи им заштиту.

Вишекруна је био Цвијанов пријатељ.

Као члан Председништва СНС-а господин Цвијан је долазио на годишње обележавање почетка рада Магазина Таблоид, као изасланик руководства странке.

Новинарка Магазина Таблоид успела је да пошаље, преко посредника, питања за господина Цвијана. Објављујемо његов одговор.

“…Заиста сам хтео да будем противкандидат Вучићу у странци, на изборима за председника. Нас двојица смо се жестоко сукобили. Вучић никог не сматра достојним да би са њим био пријатељ, па ни мене, али је био свестан да сам много знао. Из прве руке.

Док је СНС још била у опозицији, мени је било јасно да ће Демократска странка пасти с власти. Та одлука донета је у Стејт Департменту, тако да сам ја био први који је повукао ногу, напустајући место генералног секретара председника Србије, које је, иначе, у рангу министра у Влади Србије.

Као генерални секретар дружио сам се са Миодрагом Ракићем, Борисовим шефом кабинета, формално, био сам му шеф. И наши синови носе исто име. Мики је много радио са Вучићем, били су веома блиски, Мики га је исплаћивао за подршке које су радикали, а потом напредњаци пружали демократама у изгласавању закона и владању. Вучић је био незајажљив, а Мики је снимао све те исплате. Умео је да понижава Александра.

Када сам у СНС-у постао члан председништва странке, као адвокат од угледа, јер сам осудио реформу правосуђа коју је спровела ДС и министарка Маловић, имао сам задатак да браним угледне људе, који су били у затвору. Ангажовао ме је и Јоца Амстердам, да упозорим Јелену Триван, која је обећала да ће за пет милиона евра да преко свог брата Милана Марковића, судије Уставног суда Србије, среди да се усвоји његова уставна жалба и поништи пресуда од 15 година затвора, на коју је осуђен на основу лажног сведока из Холандије.

У међувремену је Јелена Триван постала дружбеница доскорашњег директора БИА Александра Ђорђевића, једно кратко време, али довољно да постане човек од поверења Александра Вучића. Моје је било да пренесем поруку Јоце Амстердама. Јелена није вратила новац, а Јоца још чами у затвору. Вучић је заштитио Јелену и када је остављена од Ђорђевића, јер је она била миљеница Миодрага Ракића.

Вучић је желео да постане и шеф подземља. Када је именован за првог потпредседника Владе, желео је новац у неограниченим количинама. Знам да је узео о Мила Ђукановића 20 милиона, и још толико пара од црногорских бизнисмена. Мене је слао у у затвор да од притворених бизнисмена тражим новац ‘за странку’.

Паре које сам доносио узимао је Вучић за себе. Мени је тврдио да даје и Томи, да потпише помиловање, као председник Републике, мада се не сећам да је Тома неког од тих људи помиловао. Донео сам новац од свих важнијих бизнисмена. Да им не помињем имена, довољно су пропатили. Најперверзнији задатак сам имао да од Мирослава Мишковића, који је био прогањан као дивља звер од Вучића, узмем милион долара у кешу, као Александар ће се умилостивити…Е, те паре нисам дао…“

На питање да сабере количину новца коју је узео за Вучића, Цвијан наводи да је реч о суми од неколико десетина милиона евра.

“…Сећам се да ме је Вучић послао да му приведем Стевана Никчевића, бившег директора СДПР Југоимпорт и блиског пријатеља Драгана Шутановца. Новине су их, по Вучићевом налогу, почеле ‘хапсити’. Колико да понесем, пита Никчевић. Одговорим му, ширећи руке – да би било пожељно што више, јер Вучић не воли скромне поклоне. Пита, јел’ довољно 50 комада? Мислите на хиљаде евра, питам. Не, каже он, мислим на 50 милиона. Климнем главом, биће доста. После неколико дана чујем да је био, да је истог дана, када је оставио новац, постао државни секретар у Љајићевом министарству.

Вучић је има тарифе за тајкуне, за контраверзне бизнисмене, за чланове странке који су желели ниже функције. Међутим, Вучић је имао проблем са сарадницима из Војводине. Покрајинску власт је и даље држала Демократска странка и Пајтић, али су Милош Вучевић и Александар Милованчев самостално ‘прикупљали’ донације од војвођанских тајкуна, који нису били широке руке. Зато је Александар одлучио да Војводину поклони свом брату Андреју, који је уз помоћ жестоких момака почео да утерује ‘помоћ’. Чим је омирисао затвор, Петар Матијевић је платио, а за њим и сви остали…“

Одговарајући на питање да ли су тачни наводи г. Ђорђа Вишекруне да је Вучић желео да оснује геј-подружницу СНС у Новом Саду, г. Цвијан писмено одговара: „…Сећам се тога. Рекао ми једа ту, на једном месту, буду само најугледнији из геј популације, који су наши чланови. Поменуо је адвоката Зорана Вучевића, оца данашњег градоначелника Новог Сада, Александра Бату Милованчева и још десетак чланова. Предложио је да се одржи оснивачки састанак, да се створи приватни геј- клуб који ће бити затвореног типа, а биће финансиран донацијом, да ће он, као, када га буду питали о томе, да се снебива, али ће рећи да не можемо у Европу, ако се томе противимо.

Тачно је да сам закаснио на тај састанак. И добро је, јер би Вучић искористио све те људе, да их упрља. Иначе, њега је живо занимало да ли знам ко су све хомосексулаци у Демократској странци. После је те момке врбовао да дођу у странку, постављао их је на важна места…“

На питање да ли је “чувар“ Вучићевог блага, г. Цвијан је само кратко одговоприо: „Не!“

На питање да ли је он заштићени сведок о Вучићевим злоделима, г. Цвијан није одговорио. Додао је да свако мора одговарати за оно што је радио, а да се данас о Вучићу већ много тога зна. Дијаспора, додао је Цвијан, о Вучићу зна пуну истину. И они који су Вучића посадили на ово место.

Милица Грабеж / Магазин Таблоид