Почетна Актуелно Nestao novinar koji je javno dokazao vezu kriminalaca sa severa Kosova i ubistva Olivera Ivanovica

Nestao novinar koji je javno dokazao vezu kriminalaca sa severa Kosova i ubistva Olivera Ivanovica

by pera

“Polo” novinara Stefana Cvetkovića pronađen je sinoć u Beloj Crkvi, a ono što je zabrinulo javnost i novinarska udruženja je motor automobila koji je bio upaljen i vrata koja su ostavljena otvorena. Očevici su ispričali i da je pored auta pronađen njegov ručni sat sa pokidanom narukvicom. Nestali novinar je govorio da je radio na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića i da je dobijao pretnje.

Nezavisno društvo novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju najintenzivniju policijsku potragu za Cvetkovićem, ukazujući na to da se ovaj novinar više puta žalio da mu prete iz političko-kriminogenih krugova.

Povodom nestanka novinara NUNS i NDNV podsećaju i na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara između MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara – saopštili su iz ovih udruženja.

Iz NUNS-a i NDNV-a podsećaju da je 19. maja Cvetković javno ispričao da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i da je kasnije od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je ispitivan po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića, te da je “došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”. Nekoliko meseci ranije Cvetković je na konferenciji za novinare izneo tvrdnju da je taj atentat plaćen 40.000 evra – navode iz udruženja.

U martu 2017. Stefan Cvetković je nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po privatnim tužbama pojedinih funkcionera SNS. Novinar se žalio na presude, dodaju, a sudski prostupak još nije pravosnažno okončan.


MUP: Krenulo se u potragu odmah po prijavi nestanka

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u Belu Crkvu je upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova koji nadleću teren u okolini Bele Crkve – saopštili su iz Ministarstva.

O ovom događaju, dodaju iz MUP-a, odmah je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je raspisala potragu za Stefanom Cvetkovićem i rade na rasvetljavanju slučaja.

juznevesti.com