Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Kliknuli na prvi pogled: Kako je Džoni Keš “upecao” svoju Džun gitarom

Kliknuli na prvi pogled: Kako je Džoni Keš “upecao” svoju Džun gitarom

by pera

Kada je Džoni Keš, jedan od najpoznatijih kantri muzičara današnjice, sreo Džun Karter, oboje su bili u braku, međutim to ih nije spriječilo da se zaljube na prvi pogled.

Šezdesetih godina Keš je išao na turneju sa muzičkom folk grupom “Karter famili” koju su u to vrijeme činile majka Mejbel i kćerke Anita, Džun i Helen. Džoni i Džun su se poznavali odranije sa prethodnih turneja na koje je on išao sa Džerijem Luisom, Rojem Orbisonom i Elvisom Prislijem.

Sudbinski “incident”

Slučajno su se susreli prije njegovog prvog izlaska na scenu, sudarili su se u prolazu i njena haljina se zakačila za njegovu gitaru. Kada ju je voditelj pozvao da izađe na scenu, ona je povikala kako ne može jer ju je Džoni Keš prikovao svojom gitarom, iscijepala je komad tkanine i izjurila na scenu. Ovaj simpatični “incident” bio mu je dovoljan da se zainteresuje za lijepu i šarmantnu Džun. Džun je bila harizmatična, puna samopouzdanja i vladala je scenom jer je na njoj bila od djetinjstva nastupajući sa porodicom.

Na drugoj strani, loš odnos sa suprugom sa kojom je imao troje djece izazivao je u Džoniju tugu, nezadovoljstvo i depresiju. Privatni problemi, loš odnos sa ocem i demoni koji su ga mučili doveli su do toga da počne da se drogira. Konzumirao je različite droge, pretjerivao sa alkoholom i kretao se putem samouništenja. Sve to vrijeme osjećao je jaku platonsku vezu sa Džun i ona mu je bila jedina podrška u tim teškim vremenima.

Njegovi problemi sa drogom i alkoholom, burna narav koju je imao, ali i prisan odnos sa Džun doveli su ga do razvoda od prve žene. Tih godina bio je veoma destruktivan, imao je i problema sa zakonom, a glas mu je sve više slabio zbog amfetamina. U jednom trenutku odlučio je da prekine da se drogira i u odvikavanju mu je pomagala Džun i njena porodica. U tom periodu više puta je prosio Džun, ali je ona odbijala da se uda za njega dok svoj život ne dovede u red. Nakon odvikavanja prvi sljedeći nastup bio je sa Karterima i tada je ponovo zaprosio Džun i to na koncertu pred publikom i ona je pristala. To je bio kraj šezdesetih. Godinu dana kasnije su se vjenčali. Tada su krenule bolje godine za njega kako privatno tako i za njegovu karijeru. Dobio je sina sa Džun i to dijete ih je oboje veoma usrećilo.

Ona je anđeo, ja nisam

dzoni kes i dzun 2

Džoni je bio bolešljiv i imao je nekoliko nezgoda koje su ga lako mogle koštati života. Krajem osamdesetih imao je jaku upalu pluća prilikom koje su mu ugrađena i dva bajpasa. Plašio se da pije lijekove protiv bolova kako se ne bi ponovo vratio na stari put. Njegovi nastupi su bili veoma rijetki, a svoje slobodno vrijeme je provodio sa Džun i prijateljima.

Devedesetih je otkrio da boluje od rijetkog oblika Parkinsonove bolesti, a posljednji veliki koncert je održao 1999. godine. Na koncertu mu se pridružio veliki broj poznatih kolega.

Džun Karter Keš umrla je u julu 2003. od komplikacija poslije operacije srca. Dva mjeseca nakon što je preminula, Keš je napisao sljedeće:

– Da, volim Džun Karter. Volim je. Volim je i ona voli mene. Ali ona je sada postala anđeo, a ja to nisam. Ona je anđeo, a ja nisam.

Na svom posljednjem javnom nastupu, prije nego što će izvesti svoju poznatu numeru “Ring of fajer”, izjavio je sljedeće:

– Duh moje supruge Džun Karter zasjenjuje i prekriva me večeras, njenom ljubavlju prema meni i mojom ljubavlju prema njoj. Mi smo povezani negdje između raja i zemlje. Ona je sišla nakratko iz raja, da me posjeti i da mi večeras pruži snagu i da me inspiriše, kao što je oduvijek to radila.

Poslije borbe sa nekoliko upala pluća, Parkinsonovom bolesti i dijabetesom, četiri mjeseca poslije smrti voljene supruge umro je i Džoni Keš.

Ljudi iz njihovog okruženja su svjedočili da je njihova ljubav zaista bila posebna i veoma jaka.

Najljepše ljubavno pismo

Džoni Keš je 1994. ovo pismo napisao svojoj ženi Džun, za njen 65. rođendan i smatra se da je to jedno od najljepših i najemotivnijih pisama.

23. jun 1994.

Odens, Danska

Princezo, srećan rođendan!

Ostarili smo i navikli jedno na drugo. Počeli smo da razmišljamo veoma slično. Čitamo misli jedno drugom. Bez pitanja znamo šta druga strana želi. Ponekad jedno drugo iznerviramo ili uzimamo zdravo za gotovo.

Ali ponekad, kao danas, razmislim o svemu i shvatim koliko sam srećan što provodim svoj život sa najboljom ženom koju sam ikad upoznao. I dalje me iznenađuješ i inspirišeš. Činiš me boljom osobom. Ti si predmet mojih želja i jedini razlog mog postojanja. Volim te neopisivo mnogo.

Srećan rođendan, princezo.

Džon

etrafika.net