Почетна Актуелно FIRMA BEKAMENT ĆUTI – Planina Venčac pred uništenjem, vrh dignut u vazduh, unisteni Rimski grobovi!

FIRMA BEKAMENT ĆUTI – Planina Venčac pred uništenjem, vrh dignut u vazduh, unisteni Rimski grobovi!

by pera

Zeleni pokret Srbije obratio se javnosti protekle nedelje  zbog uništavanja planine Venčac od strane firme Bekament iz Aranđelovca.  Ubrzano nestajanje planine Venčac počinje sa dobijanjem dozvole za iskopavanje mermera i kamena firmi Bekament iz Aranđelovca i od tada iz dana u dan možemo videti kako planina Venčac ubrzano nestaje.

Po najnovijem merenju preko GPS uredjaja koje je izvrseno vrh planine se smanjio za čitavih 13 metara za godinu dana, a pored ekološke katastrofe koje se izaziva tu je i arheološka.
Mediji su već pisali da je u  u kamenolomu aranđelovačke firme  „Bekament“ –  pronađena rimska nekropola sa 22 grobnice na vrhu planine Venčac.
Na kamenitom i nepristupačnom terenu, arheolozi su u dvadeset dve grobnice pronašli ostatke skeleta ljudi koji su tu živeli između 4. i 6. veka. Karakterističan način sahranjivanja u rimsko doba: severozapad-jugoistok, i blizina grobnih mesta, ukazuju na uređenu, planski napravljenu nekropolu.  Ovaj deo kamenoloma je ostao netaknut za sada i istrazivanja se obavljaju, medjutim javnost nije  obaveštena da su grobnice promađene i na samom vrhu koji se neprekidno uništava i koji se diže u vazduh.
Po svedočanstvu radnika prilikom dizanja vrha u vazduh ispadao je i veliki broj ljudskih kostiju, međutim vlasnici firme Bekament su strogo zabranili da se govori o tome, kako ne  bi došlo do obustavljana i zabrane radova u kamenolomu kao arheološkom nalazištu.
I pored pisanja velikih medija o ovom problemu vlasnici firme Bekament ćute i ne  oglašavaju se kao da se ništa ne događa. Aranđelovac i okolinu pogađa velika ekološka katastrofa, a zatim i arheološki zločin o kojem ne sme niko da govori.
Zahtevamo hitan izlazak na teren nadležnih institucija kako bi se utvrdilo stanje ekološke katastrofe kao i šta se dešava sa arheološkim nalazištem koje je bilo na vrhu Venčaca.
ZELENI POKRET SRBIJE