Почетна Актуелно INTERVJU NEDELJE – IRENA ŽIVKOVIĆ: Nikad neću otići iz mog grada, biram da se izborim za njega!

INTERVJU NEDELJE – IRENA ŽIVKOVIĆ: Nikad neću otići iz mog grada, biram da se izborim za njega!

by pera

Intervju se Irenom Živković, predsednicom Udruženja građana “Izbor postoji” iz Bora, koja je skrenula pažnju javnosti na zagađenje koje se dešava u Boru i koja svojom nesebičnom borbom pokazuje kako se bori za svoj grad, ali i čitavu Srbiju.

 

Građane Srbije uzbunila je činjenica da je zagađenost sumpor dioksidom u Boru veća za par puta. Više dana osim Vas , nije se oglasila ni jedna nadležna institucija, šta je uzrok tome?

U Boru je u zadnjih skoro tri meseca, a prema merenjima nasih mernih stanica, koncentracija sumpor dioksida povećana od pet do čak osam puta. Opasnije od sumpor dioksida jeste povećana koncentracija taložnih mikročestica koje mogu sem čađi da sadrže i teške metale – arsen i kadmijum.

Udruženje Izbor postoji, čiji sam predsednik, je podnelo dopis ekološkoj inspekciji Borskog okruga, ali odgovora nije bilo. To je doprinelo da se par organizacija udruži. Ogranak sindikata Sloga, odbor SP Dveri, Udruženje Glasno za omladinu, Udruženje Izbor postoji i odbor Stranke Slobode i Pravde, čiji sam predstavnik, su se udružili i počeli da zajedno skupljaju potpise građana. Prvih petsto potpisa je predato ekološkoj inspekciji i gradskoj upravi, a prikupljanje potpisa se nastavlja i biće ponovo predati uz zahteve za reakciju nadležnih institucija.

Vi ste u međuvremenu započeli i prikupljanje potpisa za peticiju da Inspekcija za zaštitu životne sredine naloži prekid daljih zagađenja vazduha, tla i vode koja su prouzrokovana radom kompanije “ZIJIN BOR COPPER DOO BOR”. Da li je do sada neko reagovao povodom Vaše peticije i da li građani daju potpise?

Reakcije ekološke inspekcije još uvek nema. Zanimljiv je podatak da je, pre samo par dana ministar Goran Trivan boravio na Borskom jezeru na velikom sastanku sa republičkim inspektorima i tamo se nije mogla čuti ni jedna reč o zagađenju u Boru. Kompanija ZiJin Copper se ne oglašava ni na jedan način na temu zagađenja. Jedino se oglasio Gradonačelnik, rekavši da ne zna koji je problem, ali će biti rešen. Mogu i ovom prilikom da ga zamolim da se umesto ovoga bolje potrudi da ispoštuje Zakon o zaštiti vazduha i upozori teže bolesnike i decu u kojim vremenskim intervalima će biti povećanog zagadjenja i o kojim tačno štetnim materijama se radi.

Koliko je potrebno potpisa da bi peticija bila validna i kome će biti predati potpisi?

Peticijom protiv zagađenja u stvari želimo da pokažemo da ima ljudi kojima sve ovo smeta i da su spremni da se protiv ovoga bune. Zato i predajemo peticiju “u delovima”. Nadamo se da se na taj način može izvršiti pritisak javnosti.

Povodom zagađenja oglasio se i gradonačelnik Bora, međutim vladajuće strukture u državi ćute. Posebno predsednik Vučić. Šta mislite koji je razlog zbog čega se ne oglašavaju nadležne državne institucije?

Ne znam iz kojeg razloga ćute nadležne institucije koje bi trebale prve da se oglase, ali očigledno da razlozi postoje. Mogu samo da nagađam da ih je i ćutnja deo ugovora pri prodaji RTB- a.

Najavili ste i protest protiv zagađenja, da li je to protest svih građana Bora ili samo opozicije?

Protest je zakazan za 10. jul, u 19h, na platou Doma kulture. Protest je potpuno građanski, govornike tražimo među lekarima i profesorima fakulteta u Boru i nijedna politička stranka neće biti promovisana na protestu. Ovo je poziv i poziciji i opoziciji, a i onima koji se ne svrstavaju ni u prvu ni u drugu grupu. Ovo je borba za zdravlje svih nas, a pre svega za zdravlje sve naše dece. A, to je iznad svake politike.

Kakav je stav radnika kompanije “ZIJIN” iz Vašeg grada, i da li će se i oni priključiti protestu. Ako ne, šta mislite da je razlog njihovog straha?

Nadam se da će radnici ZiJin Coppera doći na protest jer su oni u prvom redu zagađenja, a i njihove porodice žive u Boru. Verovatno će biti i uplašenih, ali oni trebaju da znaju da imaju svoja osnovna radnička, a pre toga i ljudska prava i da nisu sami.

Ako ne dođe do rešavanja ove situacije, da li je time ugrožen opstanak Bora kao grada i da li će ti izazvati masovne seobe građana?

2015- te smo imali možda i veće zagađenje i takođe smo izlazili na proteste. Tada je zagadjenje stavljeno u okvire graničnih vrednosti i tako je bilo do pre tri meseca. Ali, opstanak Bora kao grada nije ugrožen. Bor leži na bakru i zlatu. To je nekada, dok je RTB bio najveći gigant SFRJ, značilo dolazak u Bor. Sada to nije baš tako, ali opstanka će svakako biti. Eto, ja prva nikad neću otići iz mog grada. Biram da se izborim za njega.

Marko Jankovic

Politikon