Почетна Актуелно SKANDAL – Lompar otkazao govor na proslavi SPC

SKANDAL – Lompar otkazao govor na proslavi SPC

by pera

Milo Lompar, srpski istoričar književnosti, filozof, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog, odbio je da održi govor u utorak na centralnoj proslavi SPC u Sava centru, zato što je Sveti arhijerejski sinod odlučio da najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda nagradi Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Sabornom arhijerejskom liturgijom u manastiru Žiča, sedištu prvih srpskih arhiepiskopa, u nedelju će početi centralna proslava obeležavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

U ponedeljak, zatim, srpski arhijereji će posetiti drevno sedište srpskih patrijarha – Pećku patrijaršiju, kao i svetinje Kosova i Metohije.

Mitropolit Porfirije, Foto: Printscreen / YoutubeMitropolit Porfirije, Foto: Printscreen / Youtube

Iako je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, inače predsednik Organizacionog odbora proslave, najavio da će na centralnoj proslavi, u utorak, u Sava centru jedan od glavnih govornika biti i prof. dr Milo Lompar, kako Direktno.rs saznaje, to se neće dogoditi.

Razlog je taj što je Sveti arhijerejski sinod doneo odluku da najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda nagradi Aleksandra Vučića, predsedniku Srbije.

Aleksandar Vučić, Foto: BetaAleksandar Vučić, Foto: Beta

Takođe, Orden Svetog Save Drugog reda trebalo bi da dobije predsednikov generalni sekretar, Nikola Selaković.

Inače, Milo Lompar, srpski istoričar književnosti, filozof, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog, oštar je kritičar aktuelne vlasti u Srbiji.

Milo Lompar, Foto: Printscreen / Youtube / Balkan infoMilo Lompar, Foto: Printscreen / Youtube / Balkan info

– Ne kritikujem ovu vlast zato što od nje nešto očekujem ili zato što očekujem nešto od njenih naslednika nego zato što se ne slažem sa njihovom politikom. Aktuelni protesti su demokratski i opravdani. Vlast se s pravom osporava sa civilizacijskog stanovišta, jer je ona unazadila mnoge vidove društva: medijski, kulturni, bezbednosni, zakonski – rekao je Lompar u jednom intervjuu februara 2019. godine.

Direktno