Почетна Актуелно Obnovljena bratska ljubav između Carigrada i SPC

Obnovljena bratska ljubav između Carigrada i SPC

by pera

U rezidenciji Patrijarha srpskog na Dedinju tokom četvrtka i petka došlo je do susreta petočlane delegacije Vaseljenske patrijaršije sa Patrijarhom srpskim Irinejem i Sinodom SPC.

Susret je trajao skoro četiri sata i protekao je u dobroj atmosferi tokom koje su razmenjena mišljenja o savremenim problemima Pravoslavlja, navodi se u saopštenju SPC.

Srpski Patrijarh je pozdravio goste iz Vaseljenske Patrijaršije rekavši da je Srpska Crkva oduvek poštovala Carigrad da i danas voli Vaseljensku patrijaršiju kao svoju majku crkvu.

Patrijarh Irinej, Foto: Privatna arhivaPatrijarh Irinej, Foto: Privatna arhiva

Delegaciju Vaseljenske patrijaršije sačinjavali su mitropolit pergamski Jovan, Mitropolit galijski Emanuil, Mitropolit adrijanupoljski Amfilohije, Mitropolit silivrijski Maksim i sekretar jerođakon Grigorije. Sinodskoj delegaciji SPC su se pridružila dvojica mitropolita, Amfilohije i Porfirije.

Osim pitanja oko kojih postoje istovetni stavovi, kao što je pitanje Crkve u Makedoniji koje Carigrad smatra nadležnošću Srpske Crkve, dotaknuti su problemi oko kojih dve Crkve imaju različite stavove, a to je pre svega odnos prema novoj autokefalnoj Crkvi Ukrajine koju je Vaseljenska patrijaršija ustanovila tomosom u januaru mesecu ove godine.

Na prigovor o spornim hirotonijama u ukrajinskoj jerarhiji, koje SPC ne priznaje, Vaseljenska delegacije je iznela desetine primera iz istorije drevne Crkve kada su onima koji prilaze Crkvi priznavane nekanonske hirotonije. Po pitanju Ukrajine, delegati SPC su insistirali na nelegalnosti intervencije u Ukrajini dok je delegacija iz Carigrada apostrofirala činjenicu da Ukrajina nikada nikome nije bila predata bilo kakvim obavezujućim kanonskim aktom.

Vaseljenska patrijaršija, Printscreen: YoutubeVaseljenska patrijaršija, Printscreen: Youtube

Pošto se Carigrad rukovodio pastirskom brigom za milione vernika koji su bili bez pričešća, bez zajednice sa Crkvom, odlučili su da tu pastvu privedu Pravoslavnoj Crkvi. Osim toga, istaknuto je da je Vaseljenska patrijaršija bila i ostala za saborsko rešavanje svih problema za razliku od onih koji to nisu hteli te su bojkotovali Kritski sabor 2016. godine.

Po pitanju proslave autokefalnosti u Carigradu, pojedini članovi srpske delegacije su priznali da je došlo do greške sa strane SPC kada u pozivu nije navedena proslava ”autokefalije” nego samo hirotonija Svetoga Save.

Pošto je delegacija iz Carigrada izrazila žaljenje što neki arhijereji iz SPC o Carigradu govore potcenjivačkim izrazima, da je Carigrad, navodno, pod uticajem svetskih centara moći, obe delegacije su se složile na kraju da takvu vrstu diskursa treba izbegavati i da tekuće probleme treba rešavati u miru bez međusobnih optužbi.

Posle petogodišnjeg odsustva dijaloga, ovaj susret je otvorio novu stranicu u odnosima Carigrada i SPC obnovivši spone jedinstva i ljubavi.

Nadu da će se uz pomoć Svetog Duha prevazići postojeća podela koja je iskrsla u Pravoslavlju izrazio je mitropolit volokolamski Ilarion posle susreta sa Američkim arhiepiskopom Elpidoforom u Njujorku.

– Molim za jedinstvo Pravoslavne Crkve sa nadom da će se prevazići iskrsla podela. Odgovorio bih rečima Spasiteljevim da ono što je ljudima nemoguće Bogu je moguće – izjavio je Ilarion za agenciju “RIA”.

Direktno