Почетна Друштво Sveštenik Ilić: Podelismo ordenje i Kurti i Murti

Sveštenik Ilić: Podelismo ordenje i Kurti i Murti

by tihomir

Preplitanje države i crkve u sekularnoj državi poput Srbije doživelo je pravi procvat dolaskom Srpske napredne stranke na vlast, a došlo do apsurda dodelom ordenja čelnicima te stranke. Komentar na to imao je i sveštenik Nenad Ilić.

Sveštenik, reditelj i pisac Nenad Ilić, danas starešina Hrama Svetog Nikole u Amsterdamu, prokomentarisao je na “Fejsbuku” dešavanja u Srbiji u poslednjih dva meseca.

– Baš dobro obeležismo do sada ovu našu crkvenu godišnjicu. Podelismo ordenje Kurti i Murti, posvađasmo se po partijskom modelu, dobismo ovih dana packe od međunarodne pravoslavne akademske zajednice… A godina još nije prošla. Možemo li mi to bolje… ili gore? – zapitao se sveštenik Ilić.

On je potom bliže pojasnio svoj stav, kako ne bi bilo zabune.

– Da se razumemo – ne pada mi na pamet da širim nekakav defetizam. Više je smešno. Ovo sve izgleda kao bolesni vrtić za odrasle, a znamo da Crkvu neće ni vrata adova nadvladati. Samo je smešno koliko se glupo i neodgovorno trenutno ponašamo – napisao je sveštenik Ilić.

Podsetimo, nakon što je Orden Svetog Save dodeljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te Miloradu Dodiku, crkvenim odlikovanjima su okićeni i Siniša Mali, kao i Dragan J. Vučićević.

Izvor:direktno.rs