Почетна Актуелно ЗОРАН ЂУРОВИЋ – БИОГРАФИЈА БЕШЧАШЋА

ЗОРАН ЂУРОВИЋ – БИОГРАФИЈА БЕШЧАШЋА

by pera

О Зорану Ђуровићу теолози мање више знају све, јер је протеклих година исписао поњаве бесмислених текстова против епископа који нису по (само)вољи епископа бачког Иринеја Буловића. Само нико са сигурношћу не може да каже, а Ђуровић то крије као змија ноге, чији је он свештеник?! Који епископ или која црква му је надлежна. Ово је битан податак, јер неко ко себе зове свештеником, осим слободе и „јунаштва“ да пише шта год му падне на памет, требало би да има и одговорност за све што напише. 

Можда Ђуровић и није свештеник,  можда се лажно представља, но то ће се утврдити у наредним периоду, јер је дошло време да се сазна Ђуровићева професионална адреса. Да ли је он још увек клирик епископа крушевачког Давида, који му је по налогу Иринеја Буловића дао уточиште како би Ђуровић избегао одговорност пред Васељенском патријаршијом у којој је служио,  а која је хтела да га процесуира, утврдиће поступак који ће се сасвим извесно покренути против њега.  

За неупућене у лик и (зло)дело овог „одливеног мозга“, како га професор Борис Беговић назва након што је Ђуровић у „скромних“два  тома бесмислица покушао да оправда одлуку Синода о престанку радног односа двојици професора ПБФ, епископу Максиму Васиљевићу и Марку Вилотићу, Зоран Ђуровић је прилично анониман свршени студент теологије, скромних домета. 

 Захваљујући правичној одлуци комисије ПБФ, у којој је био и епископ Максим, да Ђуровић не може бити ангажован за професора ПБФ, теолошка јавност је чула за Зорана Ђуровића. На жалост нико не зна његов теолошки рад, јер за њега нема ни дара, ни образовања али ни времена, јер од памфлета о Максиму, Григорију и осталим епископима из екипе коју је таргетирао Иринеј Буловић, овај весели теолог с непознатом адресом и не стиже да напише ишта смислено. 

Зоран Ђуровић није само клеветник, кога нико не може тужити, јер нико не зна чији је он клирик; он је и уцењивач. На ту небивалу Ђуровићеву бескарактерност и кривичне активности јавно је својевремено указао Благоје Пантелић. Наиме, након што је због неиспуњавања услова за избор у редовног професора ПБФ одбијен од стране комисије у којој је био и епископ западноамерички Максим, Ђуровић је одлучио да „ствар“ реши уценом. Први пут је 21. јуна 2017. године запретио епископу Максиму Васиљевићу да га прими за свештеника у САД са платом. „Сада имаш фер понуду од мене, да дођем у УСА (парохија и плата)… ово треба да схватиш као вансудско поравнање“, написао је Ђуровић западноамеричком епископу. Након што се владика Максим оглушио о Ђуровићеву поруку, овај само девет дана касније шаље нову у којој пише: „Средио сам целокупну документацију. Један твој ‘пријатељ’ ће предати патријарху у понедељак ујутру на руке. Ако се одлучиш да исправиш оно што сте ми приредили, до недеље увече имаш могућности. Ја у понедељак ујутро нећу јурити човека да га спречим“. 

Јуначки, часно, свештенички, нема шта! У маниру највећих дрипаца и пробисвета, Ђуровић на силу покушава да се домогне Америке. Спреман да за парохију и плату поднесе планетарну „неправду“ која му је нанесена! Занимљиво је и то да је Ђуровић пошто-пото хтео да буде клирик епископа о коме је исписао томове бљувотина, од којих, кажу његови ближњи, ни њему не би бивало добро (због тога своје кризе лечи великим дозама алкохола, како сведоче многи; његова, наиме, ружна писанија ова озбиљна адикција још више поспешује). Ако је епископ Васиљевић, као  и остали чланови комисије са Православног богословског факултета, имао иједну дилему око пријема Ђуровића на ПБФ, поруке које је епископ Максим добио од уцењивача потврђују исправност те одлуке. 

Да ли  неко ко је проверени клеветник и уцењивач, може бити изузет од законске одговорности, а камоли бити предавач на ПБФ. На ово питање у најскорије време мораће одговорити и СПЦ,  али и органи гоњења. Зоран Ђуровић није проблем за теолошку расправу, јер он се теологијом и не бави. Његов случај мораће решавати црквени судски органи, без обзира на заштиту коју овај ужива код бачког епископа Иринеја Буловића. Или ће нам СПЦ јавно саопштити да Зоран Ђуровић није њен клирик?! Неће моћи истовремено бити клеветник и уцењивач, а бити клирик те исте Цркве!

Вероучитељ Епархије Бачке

Политикон