Почетна Актуелно Ruski eksperti: Vučić aferama izbegava temu “Krušika” i izvoza oružja u Ukrajinu

Ruski eksperti: Vučić aferama izbegava temu “Krušika” i izvoza oružja u Ukrajinu

by pera

Svega šest dana pred najavljeni susret predsednika Aleksandra Vučića s Vladimirom Putinom, na državnoj televiziji “Rusija 24” emitovana je “Međunarodna panorama”, jedna od najuticajnijih političkih emisija u Rusiji, a tema između ostalog su bile “špijunska afera”, izvoz oružja, kao i uloga Rusije u pregovorima oko Kosova i Metohije.

Uglednu emisiju vodi Jevgenije Primakov, poslanik Ruske dume i savetnik predsedavajućeg ruskog parlamenta Vjačeslava Volodina, poznat i kao unuk bivšeg ministra spoljnih poslova Ruske Federacije.

Prilog na ruskoj TV, Foto: Screenshot YouTubePrilog na ruskoj TV, Foto: Screenshot YouTube

Gost emisije 29. novembra u njenom centralnom segmentu bio je Nikita Bondarev, docent na Ruskom državnom univerzitetu za društvene nauke i jedan od najpoznatijih ruskih eksperata za Balkan, a tema – zbivanja u Srbiji u prethodnih nekoliko nedelja i uloga Rusije u pregovorima oko Kosova i Metohije.

Segment emisije počinje objašnjenjem gledaocima nedavne „špijunske afere“ u koju je navodno bio umešan službenik ruske ambasade Georgij Kleban. Iako Primakov vidi zanimljivu koincidenciju u tome što je snimak pušten svega nekoliko nedelja pred najavljeni susret Vučića i Putina, ističe i drugi mogući odgovor na pitanje: “Zašto baš sada”:

– Početkom novembra Srbija je potpisala novi ugovor sa NATO-om, individualni plan partnerstva, IPAP+, koji je nadogradnja prethodnog, potpisanog 2015. godine, kojim su vojnici NATO dobili slobodan pristup svim vojnim objektima u Srbiji, kao i diplomatski imunitet prilikom prelaska preko njene teritorije. Iako zvaničnici srpskog Ministarstva spoljnih poslova tvrde da se novopotpisani ugovor ne tiče članstva Srbije u NATO, već je samo način za približavanje Srbije Evropskoj uniji, sećamo se da je EU nedavno zatvorila vrata bilo kakvoj ideji proširenja u skorijoj budućnosti. Sećamo se i da je Srbija još 2007. godine usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, ali novi sporazum IPAP+ predviđa pripreme srpske armije po standardima za sprovođenje zajedničkih operacija s NATO-om. Ali tu nije kraj zanimljivostima: neposredno nakon potpisivanja IPAP+, predsednik Vučić je završio u bolnici, pokušavši da skine tako sa sebe deo odgovornosti za potpisan ugovor. A odmah nakon toga pojavio se i pomenuti snimak o tome kako je neko tamo nekome nešto predao. Veoma zanimljiva slučajnost – zaključio je Primakov.

Nikita Bondarev, Foto: Screenshot/YouTubeNikita Bondarev, Foto: Screenshot/YouTube

Na ovaj zaključak o “čudnim slučajnostima” nadovezao se i Bondarev:

– Već nedeljama je u srpskoj javnosti aktuelna tema, koja je nedovoljno zastupljena u ruskim medijima, a koja se tiče izvoza srpskog naoružanja, granata za minobacače, proizvedenih u fabrici „Krušik“ iz Valjeva u Ukrajinu. „Krušik“ nije izvozio oružje direktno za Ukrajinu, već preko mreže firmi, najpre neke kiparske, koja ga je prodala poljskoj, da bi ga ova na kraju izvezla u Ukrajinu. Pritom, vlasnik kiparske firme je Ukrajinac, sin bivšeg čelnika ukrajinske državne firme Ukroboronservis, a predstavnici poljske firme „Natan“ tokom pregovora sa „Krušikom“ bila su još dva državljanina Ukrajine. Srpsku stranu u ovom poslu predstavljala je firma čiji je predstavnik bio otac srpskog Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Niko od srpskih zvaničnika ne osporava tačnost ovih informacija, pa ni sam Vučić, koji samo ističe da oružje nije prodato Ukrajini, ali je po tome ko je učestvovao u poslu tako nešto bilo očigledno. I baš kada se to sve dešava, Vučić završava u bolnici na tri dana i nedostupan je medijima za bilo kakav komentar, i baš tada dolazi do čuvenog “špijunskog skandala” – istakao je svoje sumnje u slučajnosti Bondarev.

Razgovor dvojice stručnjaka o Srbiji, Foto: Screenshot YouTubeRazgovor dvojice stručnjaka o Srbiji, Foto: Screenshot YouTube

Sledeća tema emisije bila je situacija na Kosovu i Metohiji, o kojoj su obojica eksperata zaključili da je jedini princip kojeg će se Rusija i u budućnosti pridržavati – Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, kao jedinog okvira za određivanje budućnosti pokrajine.

Bondarev je istakao i da za njega “nema sumnje da bi srpsko rukovodstvo želelo da deo odgovornosti za moguća bolna rešenja pitanja Kosova želelo da prebaci na Rusiju”, ali da “mi treba da se držimo linije Rezolucije, kako do toga ne bi došlo”:

Aleksandar Vučić i Metju Palmer, Foto: Beta/Milos MiskovAleksandar Vučić i Metju Palmer, Foto: Beta/Milos Miskov

– Vučić često pokušava da koristi ruske simpatije u srpskom nacionalnom biću kako bi stekao korist na izborima. Time se može objasniti i tako veliki broj susreta Vučića i Putina u prethodnom periodu, a bilo ih je pet ili šest po različitim izvorima. Na taj način Vučić pokušava da konvertuje imanentno rusofilstvo u Srbiji u svoju političku korist, ali mi ne deluje da mu to uspeva. Situaciju na Kosovu dodatno komplikuje činjenica da je na vlast došao Aljbin Kurti, čovek izvan sistema javnih i tajnih dogovora između Vučića i Hašima Tačija, s jedne, i Vučića i Edija Rame, s druge strane. Upravo ta činjenica će dovesti do potpunog resetovanja pregovora i njihovog otpočinjanja od nule, zbog čega se nikakvo trajno rešenje ne može očekivati u skorijoj budućnosti – zaključio je Bondarev.

Ovakve poruke dvojice ljudi upućenih u dešavanja u Srbiji koji su u isto vreme veoma bliski donosiocima odluka u Kremlju predstavlja izuzetno zanimljiv uvod u predstojeći sastanak dvojice predsednika u Sočiju. Iako su ovo teme koje se sigurno neće naći u zvaničnim saopštenjima o „prijatnom razgovoru“ nakon njega, nema sumnje da će o njima biti reči.

Treba napomenuti da su i Primakov i Bondarev veoma dobro upoznati sa situacijom u Srbiji. Prvi ne samo da je bio predstavnik Rusije tokom nedavnog zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu, već je i na čelu poznate „Ruske humanitarne misije“, koja godinama pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji.  Bondarev je, s druge strane, nekoliko puta bio lični prevodilac prilikom tet-a-tet sastanaka Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, a u dobro obaveštenim krugovima slovi i za stručnjaka izuzetno bliskog Kremlju.

Snimak emisije može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu televizije „Rusija 24“ (od 15:40).

Direktno