Почетна Актуелно Atentat, Joanikije i Davidović

Atentat, Joanikije i Davidović

by pera

Sinoć je u hotelu Kraun Plaza u Beogradu hicem iz snajpera ranjen biznismen Miodrag Davidović – Daka, crnogorskoj javnosti poznat i kao veliki dobrotvor SPC. Davidović nije bio propisno ni zbrinut u bolnici kada su beogradski tabloidi objavili vest da je pronađen snajper iz koga je pucano, kao i automobil koji su napadač ili više njih koristili. Sve u ugljenisanom stanju. Bila je to, mora se konstatovati, efikasna akcija srpske policije.

Javnost je u samo sat vremena imala tri poznate činjenice: srećom lakše povređenog Davidovića, vozilo i oružje. Tabloidi u Srbiji, ali i pojedini portali u Crnoj Gori, koji se dovode u vezu sa specijalistom za crne operacije Bebom Popovićem, saradnikom vladara i u Srbiji i Crnoj Gori, u prvim vestima su istakli da je u društvu Davidovića bio i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Miodrag Daka Davidović, Foto: Printscreen/YouTubeMiodrag Daka Davidović, Foto: Printscreen/YouTube

Neki od njih su odmah počeli da spekulišu da li je meta uopšte bio Davidović, ili je meta bio vladika Joanikije. Zanimljivo je i to da su pojedini mediji u rekordno kratkom roku na svojim portalima objavili biografiju Miodraga Davidovića.

Davidović je nesumnjivo bio žrtva napada snajperom, ali sve je inidkativnije da je meta ovog združenog medijskog, i da li samo medijskog, poduhvata episkop Joanikije, koga dobornamerna javnost i u Srbiji i Crnoj Gori smatra dostojnim za čuvara pećkog trona.

Episkop Joanikije nije miljenik ni zvaničnog Beograda, ni zvanične Podgorice, ali je miljenik pravoslavnog naroda u obe države. Kao retko koji episkop, zbog svojih nespornih vrlina, Joanikije uživa izuzetan autoritet i među sveštenstvom SPC na svim meridijanima, i nije tajna da ga mnogi priželjkuju za naslednika patrijarha Irineja.

Vladika Joanikije, Foto: Printscreen/YouTubeVladika Joanikije, Foto: Printscreen/YouTube

Kako se ničim izazvan, samo deset dana uoči najavljenog crkveno narodnog sabora u Nikšiću, baš Joanikije našao usred pucnjave bez žrtava, pokazaće meseci pred nama. Iz medija se može pročitati da Miodrag Davidović živi u hotelu “Kraun Plaza”, što ovaj napad čini još sumnjivijim.

Atentatori kao da su čekali da ga nanišane baš u društvu vladike Joanikija. Atentat iz “Kraun Plaze”, u kojem snajperista Davidovića srećom pogađa samo u ruku, a Joanikija po svemu sudeći cilja „u glavu“ teško da je delo „amatera“, iako svoj primarni „zadatak“ nije izvršio. Doduše još je nejasno i šta mu je bio primarni zadatak, i da li je baš ova situacija bila zadati okvir naručioca?! Sve što je u svetu medija nakon toga usledilo ima prepoznatljiv rukopis profesionalaca za crne operacije.

Direktno