Почетна Актуелно Jedan dopis stvorio probleme – “igra moći” na Bogoslovskom fakultetu

Jedan dopis stvorio probleme – “igra moći” na Bogoslovskom fakultetu

by pera

Bogoslovski fakultet u Beogradu poslednjih meseci potresaju sukobi. Naime, nakon što je Sinod SPC uskratio blagoslov dekanu, vladiki Ignatiju, da obavlja tu dužnost jer se usprotivio odlukama da iz nastave udalji dvojicu predavača, rektorat Beogradskog univerziteta reagovao je zbog mešanja crkve u rad fakulteta koji funkcioniše u sastavu Unverziteta. Potresi su se nastavili do te mere da zaposleni prijavljuju pretnje mitropolita Porfirija, koji je na čelu Saveta fakulteta čija je legalnost u radu dovedena u pitanje. Mitropolit odbacuje optužbe.

Petog decembra ujutru, uoči sednice Nastavno-naučnog veća Bogoslovskog fakulteta, kurir tog fakulteta Ljubomir Grčić, na poziv iz Rektorata, otišao je po dopis koji je trebalo da dostavi u dekanat.

“Kad sam doneo taj dokument koji je bio naslovljen na v.d. dekana i tri prodekana, tu je nastao problem. Prvo me je sekretarica Bogoslovskog fakulteta Aleksandra vrlo besno pitala ko mi je to dao i ko me je zvao da ja to uzmem i pošto sam joj rekao isto što i sad vama, ona mi je objasnila da ću – odgovarati”, naveo je Ljubomir Grčić, kurir Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Grčić tvrdi da je ubrzo sa mobilnog telefona profesora Dragana Karana primio poziv mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića koji mu je, kako navodi, postavio slična pitanja…

“Ko me je poslao, više puta, isto sam odgovorio, razlika samo da li će gospođa doneti ili ja… “Ti lažeš i odgovaraćeš”, tako sam dobio odgovor”, priča kurir.

Dopis iz Rektorata, prema tvrdnjama sagovornika N1, bilo je četvrto upozorenje rektorke Ivanke Popović da Savet Bogoslovskog fakulteta nije legalno izabran i da odluke koje donosi, uključujući usvajanje ostavke dekana, vladike Ignatija, i izbor novog rukovodstva – nisu legalne.

“Taj papir je sporan samo u tome što za tu odluku nije trebalo da se zna i ne treba da se zna… Ali taj papir nema nikakve veze sa mnom, jer je to za mene dopis kao i svaki drugi”, naglašava kurir Grčić.

Grčić je, tim povodom, Sekretarijatu fakulteta predao prijavu u kojoj navodi da mu se preti da će ga “oduvati”, da se “ne igra vatrom” i da “koristi mozak”.

Istim povodom zaposlenima na Bogoslovskom fakultetu obratila su se i dvojica profesora tog fakulteta – Vladan Perišić i Rodoljub Kubat. U mejlu kolegama osvrnuli su se na, kako navode, pretnje mitropolita Porfirija još nekim zaposlenima na fakultetu.

“Uoči sednice Nastavno naučnog veća 12.11.2019. godine, u večernjim časovima mitropolit Porfirije je pozvao kolegu prof. dr Draga Sandu, i tom prilikom mu rekao: “Patrijarh ti je poručio da, ukoliko sutra ne glasaš za smenu dekana, glava ti je na panju”. Setimo se da je isti mitropolit pre nešto više od godinu dana sa jednim mladim docentom vodio vrlo neprijatan razgovor, u kojem je, pored ostalog, pripretio da će, ukoliko se Fakultet ne bude ponašao prema uputstvima Sinoda “vladika Irinej i on otići kod Vučića i skinuti Fakultet sa Univerziteta”, navedeno je mejlu kolegama.

Na optužbe o pretnjama mitropolit Porfirije za N1 kaže da je reč o lažima i klevetama i da mu razlog za to nije poznat.

“Pošto znam da su metodi koje kritikuju Kubat i Perišić upravo njima svojstveni, i da su ih godinama primenjivali na Pravoslavnom bogoslovskom fakuletu, pa i tokom prethodnih burnih dana, pomislio sam da je ovde reč o projekciji. Pošto znam da su događaji u pismu netačno predstavljeni i da Perišić i Kubat obmanjuju i krivotvore istinu, zaključio sam da ovde nije reč o nesvesnom procesu, nego o svesnoj i zlonamernoj manipulaciji i kleveti”, naveo je mitroploti Porfirije u odgovoru N1.

Navode o pretnjama u cirkularnim mejlovima odbacili su, i u mitropolitovu zaštitu stali i profesor Nenad Božović, a u dva navrata i profesor Vladan Tatalović. U prvom mejlu Tatalović priznaje da je telefonskog poziva Grčiću ipak bilo.

“Budući, naime, da sam stajao uz samog mitropolita dok je obavljao telefonski razgovor sa kolegom Grčićem, lično mogu da posvedočim da sa njim nije govorio na predstavljeni način, nego da ga je kroz šalu – koja je neizbežna ako vam je sagovornik Grčić – upitao za dopis gospođe rektorke”, naveo je prof. Vladan Tatalović.

Iz Rektorata za N1 navode da prate dešavanja na Bogoslovskom fakultetu i da će nastaviti da pružaju podršku kolektivu da se prevaziđu problemi.

Ipak, mišljenja stručnjaka ukazuju da je na delu saradnja crkvene i republičke vlade u kršenju Ustava i zakona, kao i Statuta najstarijeg državnog Univerziteta.

“Sinod SPC je otišao toliko daleko u sporu oko Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, da je sasvim ignorisao upozorenje iz Rektorata. Štaviše, Vlada Srbije, kao osnivač Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, pritekla je u pomoć Sinodu, imenujući neposredno pred izbor novog dekana, osam svojih predstavnika u Savet fakulteta, među kojima se nalazi i jedan episkop, član Sinoda, Irinej Bulović, koji dopunjuje taj nelegalno izabrani Savet kao predstavnik države”, kaže Milan Vukomanović, sociolog religije.

Profesor Vukomanović navodi da je u pitanju igra moći i da je od Bogoslovskog fakulteta još dalje otišla Vlada Srbije čiji predstavnici nisu upućeni u osnovna načela odvojenosti crkve i države, zapisana u članu 11. Ustava.

N1