Почетна Актуелно Amfilohije: Vučić je velika neznalica, poslanici prizvali na sebe prokletstvo

Amfilohije: Vučić je velika neznalica, poslanici prizvali na sebe prokletstvo

by pera

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je predsednika Srbije neznalicom, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića “da Crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

– Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica – rekao je mitropolit Amfilohije Vijestima.

Par sati nakon što je Zakonodavni odbor dao saglasnost na predlog Zakona o slobodi veroispovesti, i to gotovo istovremeno dok su sveštenici bili okupljeni ispred Parlamenta, Amfilohije je kazao da su članovi tog skupštinskog tela uradili ono protiv čega se sveštenstvo MCP sa vernicima molilo u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja.

– Mi smo pozvali sav narod i Skupštinu da ne temelji budućnost Crne Gore na bezakonju, nego na zakonu Božjem, imenu Božjem i pravdi Božjoj. To je naš priziv i priziv Crne Gore oduvek. Ja se u Boga nadam da Skupština crnogorska neće potvrditi to bezakonje utemeljeno na deobama, na mržnji, na Bogomržnji bratomržnji – istakao je mitropolit Amfilohije.

On je poručio da takvo bezakonje priziva na sebe prokletstvo svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog.

– Još se nadam da Skupština Crne Gore to bezakonje neće potvrditi, jer bi to bio poraz Crne Gore i vlasti Crne Gore. A bila bi pobeda njena, kao i pobeda svih nas da trijumfuje pravda, ime Božje i pravda Božja i zakon onako kako ga je utemeljio sveti Petar Cetinjski – rekao je on.

On je pitao članove Zakonodavnog odbora u čije ime su danas odlučivali, ako su izignorisali većinu koja se potpisala protiv tog zakona.

– U ime naroda nisu. Narod je posvedočio ovih dana za šta je. Ako su oni narodna vlast, onda je prirodno da ne prihvataju takve nenarodne i protivnarodne zakone – kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko primorski poručio je da će Mitropolija nastaviti da se bori ako Skupština ipak usvoji Zakon.

– Borimo se 2.000 godina protiv zločina, bezakonja, protiv mržnje, Bogomržnje, bratomržnje i ta borba je uvek ono što pobeđuje i koja će pobediti. Sam Hristos rekao je – ‘Ja pobedih. Svet u zlu leži, ali ja pobedih Svet, i zlo i demonsku silu’ – kazao je Amfilohije.

Poručio je onima koji treba da glasaju o predlogu Zakona da će Bog pobediti.

– Onaj ko je mislio da je jači od Boga, grdno se prevario. Svi moćnici koji su ratovali protiv Boga svi su propali i nestali, pa če i ovi savremeni, siroti moćnici – rekao je on.

Direktno