Почетна Колумна ПРВОРАЗРЕДНИ СКАНДАЛ: У божићној посланици СПЦ ни једне речи о Црној Гори

ПРВОРАЗРЕДНИ СКАНДАЛ: У божићној посланици СПЦ ни једне речи о Црној Гори

by pera

Од формирања актуелног састава Синода СПЦ на редовном заседању Светог архијерејског Сабора СПЦ у мају прошле године сведоци смо свакодневних скандала господе ”Синодалаца” који из дана у дан наносе све већу штету нашој Светосавској Цркви.

 

Епископ бачки Иринеј (као ”једини стални члан” Синода уз председавајућег Патријарха), Епископ крушевачки Давид, Епископ шумадијски Јован и Митрополит дабробосански Хризостом апсолутно су приватизовали комплетну Српску Православну Цркву и ставили је у службу актуелног режима. Један од последњих доказа у низу доказа да су Синодалци нашу Свету Цркву апсолутно ставили у службу режима  је и чињеница да је званични сајт СПЦ (чији је уредник Епископ бачки Иринеј) почео све чешће да преноси активности Александра Вучића, па и његова директна обраћања нацији.

 

Иако је по хијерархији управо Патријарх Иринеј председавајући Светог Синода наше свете Цркве у пракси је други Иринеј (бачки) велики шеф ”црквене владе”. И то рекло би се доживотни.

 

Један од већих скандала актуелног Синода била је и њихова одлука  да председнику Србије Александру Вучићу доделе највеће црквено признање на централној прослави 8 векова аутокефалности СПЦ и то у тренутку када председник лично путем таблоида који су под његовом личном контролом и заштитом, вређа, понижава и деградира Епископе наше Цркве (додуше оне који нису симпатични Епископу бачком Иринеју). Мислили смо тада да Синод наше Свете Цркве не може да падне на веће дно, али су се Синодалци од тог тренутка свесрдно трудили да нам докажу да могу СПЦ да спусте још ниже и укопају је још дубље.

 

У данима када се СПЦ у Црној Гори бори против дискриминације и прогона од стране црногорске власти, Синод СПЦ пише божићну посланицу у којој се ни једном једином речју не помиње тешка ситуација у којој се налазе наша Црква и верници у Црној Гори?!

 

Обзиром на чињеницу да се у овогодишњој божићној посланици СПЦ експлицитно помиње мешање Фанара у раскол у Украјини, али ни речју ситуација у Црној Гори, у тренутку када је нашој браћи тамо вероватно најпотребнија наша подршка, врло лако можемо закључити који члан Синода је аутор текста овогодишње божићне посланице. Погађате, реч је о свемоћном, препаметном (пардон, најпаметнијем) Епископу бачком Иринеју, који се и приликом писања божићне посланице водио искључиво личним интересима (у овом случају, конкретно, да настави са додворавањем Руском Патријарху који му је обећао помоћ за његов избор на место будућег Патријарха српског).

 

Просто речено: Епископ бачки продао је и Србе у Црној Гори и СПЦ у Црној Гори само да би постао следећи Српски Патријарх.

Лукав и покварен план (какав је и сам Епископ бачки) који у очима јавности нема никакву одговорност за све ове прворазредне скандале у које увлачи Српску Православну Цркву, јер сва срамота и сва понижења која нам приређује падају на име Његове Светости Патријарха српског Иринеја

 

Да актуелни састав Синода СПЦ апсолутно не дотиче актуелна ситуација у Црној Гори говори и чињеница да је Синод одбио молбу Епископског савета у Црној Гори да се сазове ванредно заседање Светог архијерејског Сабора због прогона Српске Цркве у Црној Гори. Оваква одлука Синода у сагласности је са информацијом коју је у јавност пласирао генерални секретар председника Никола Селаковић, који је изјавио да ће ”на предлог патријарха Иринеја”, бити формиран савјет страних стручњака специјализованих за област државно-црквеног права. Дакле, Патријарх са својим Синодом и у овом случају апсолутно игнорише Епископски савет у Црној Гори који је већ формирао међународни правни тим.

Наравно, и ово је дело Епископа бачког Иринеја који на све начине жели да потенцира и увуче у црквена збивања председника Вучића а да деградира Епископе у Црној Гори, и наравно, опет преко имена Патријарха српског.

 

Да би замаскирао да управо он стоји иза апсолутно игнорантског става према проблему са којим се наша Црква суочава у Црној Гори, Иринеј бачки је уз помоћ режима, тачније новосадског одбора СНС-а и навијача под њиховом контролом, организовао протестну шетњу подршке браћи у Црној Гори, што су пренели сви медији у Србији блиски власти. Ипак убрзо потом у етар је пуштена ”Божићна посланица СПЦ” у којој су заборављена и наша браћа и наша Црква у Црној Гори. И то у овом тренутку. Може ли ишта срамније да нам приреде господа Синодалци?

Политикон