Почетна Актуелно БРЕНДИРАЊЕ ПОРФИРИЈА

БРЕНДИРАЊЕ ПОРФИРИЈА

by pera

Испијали су некад и данас испијају кафе са првим дамама Србије, водили су и воде прљаве кампање за своје газде, мењали су политичке дресове преко ноћи, дружили се са власником ружичасте ТВ, деловали најчешће из сенке, и обогатили се. Занимљиво је како биографија Владимира Бебе Поповића необично личи на биографијуу загребачкиг митрополита Порфирија Перића.
Оно што је Владимир Беба Поповић у политичким водама Србије већ две деценије, то је митрополит загребачко љубљански Порфирије Перић у црквеним. Само они , који су природом посла били упућени на посао са Владом Србије, знали су ко је и шта ради Беба Поповић. За ширу публику специјалиста црне пропаганде годинама је деловао из сенке, готово неприметан. Да није гадљив на моћ и новац, ма одакле долазили, потврдио је радећи и за убијеног премијера Ђиниђића, а онда и за оне који тај догађај и не памте најбоље, због пијанства.
Загребачког митрополита, за разлику од Поповића, јавност препознаје из РЕМ-а, у који је делегиран у време владавине Демократске странке, када је још био игуман манастира Ковиљ. У РЕМ је доспео захваљујући блиским везама са онима којих се данас одриче. Митрополит Порфирије духовно је чедо утицајног Иринеја Буловића, претедента на патријаршијски престо, на који ће, како верује Буловић, стићи уз свесрдну помоћ свог духовног чеда. Тако бар мисли Буловић. Порфиријева и рачуница његових ментора је нешто другачија.Порфирије од времена чланства у РЕМ-у негује контакте са медијима, а ови данашњи плод су његовог конвертитства и блискости са председником Србије Александром Вучићем. Захваљујући тим везама увек је лако и брзо пласирао информације које је желео. Због тих познанстава, али и како тврде они који га познају, личних особина, Порфирије Перић постао је Беба Поповић Иринеја Буловића.
Загребачки митрополит, тврде новинари српских таблиода, главни је медијски оперативац епископа Иринеја Буловића и групе епископа коју овај контролише у Сабору СПЦ, а коју је наследио од пензионисаног епископа и пријатеља Василија Качавенде. Преко њега и под његовом контролом, тврде наши извори, вршене су и врше се медијске егзекуције владика које нису по вољи актуелне црквене и државне власти, што му данас дође на исто. Скривајући се иза свог духовног оца Иринеја Буловића, Порфирије се и даље „продаје“ за учењака са Православног богословског факултета, иако видимо да је и он имао запажену нечасну улогу у недавним сменама на том факлуету, а према изјавама запослених некима директно и претио.
Снимци са друштвених мрежа открили су нам да митрополит Порфирије наставу користи за промоцију политичких ставова владајуће партије у Србији , али и за блаћење монаштва и свештенства на Косову и Метохији, што се такође тумачи провођењем Вучићеве политике на факултету. Ако треба стати у заштиту Александра Вучића митрополит Порфирије, видели смо, лако заборавља и на став Сабора СПЦ, који инсистира на КиМ у саставу Србије, па тако Порфрије каже да он није ни за поделу ни неподелу Косова.
Из председничких одаја пре неколио дана процурела је вест да је Порфирије Перић кандидат Андрићевог венца за трон српског патријарха. И да већ увелико трају припреме за „брендирање“ наследника Иринеја Гавриловића, коме ова вест не би требало да ремети десету деценију. Занимљивије ће бити видети како се ова вест чита на двору бачког владике, који је на путу до патријаршијског трона планирао да жртвује чак и свог Бебу.

Политикон