Почетна Актуелно INTERVJU: Branko Veljković – Vučić raportira britanskoj obaveštajnoj službi?!

INTERVJU: Branko Veljković – Vučić raportira britanskoj obaveštajnoj službi?!

by pera

Gost Slavija info tv bio je bivši pripadnik službe Državne bezbednosti i kasnije BIA Branko Veljković. Za naš kanal Veljković je ekskluzivno ispričao o tome gde je Aleksandar Vučić bio sve dok je bio u poseti Londonu i pod kakvim okolnostima. Veljković je ispričao o vezi Magazina Tabloid i naše obaveštajne zajednice kao i o motivima ljudi da sarađuju sa tom novinom. On je u Tabloidu zadužen za poslove analitike, informatike i inostrane poslove. Bilo je dosta reči o agresivnom delovanju stranih obaveštajnih službi na našu zemlju kao i na naš narod u zemljama u okruženju. Ocenio je da je Srbija jako bitna meta delovanja kako regionalnih tako i svetskih službi bezbednosti.

Dok za to vreme od strane BIA nema adekvatnog odgovora jer se zamajavaju praćenjima sopstvenih građana. O slučaju trgovine oruđijem je rekao da se to i pre dešavalo i postavio logično pitanje gde je naše orućije ako se zna da je SFRJ bila najveći magacin orućija u Evropi. Gost je radeći posao u državnoj bezbednosti uvideo i da zemlje iz našeg okruđenja i njihove službe itekako sarađuju a protiv interesa Srbije. Po mišljenju gosta menja se geostrategija Evrope mada se sve svodi na obnovu ideje Intermariju ili sanitarnog koridora prema Rusiji, ideja koja ima svoje istorisko utemeljenje. Srbija je danas praonica para zato kod nas dolaze razni invesitori.

U drugom delu emisije bilo je dosta reči o radu slućbe o tome kako slućba generiše podatke koje prikupi i kako ima odliv istih tih podataka. Gost je napomenuo i o delovanju slućbe van zakona i o korišćenju programa Fin Fisher. Digitalizaciju je ocenio kao pogubnu stvar jer nad istom nemamo baš nikakvu kontrolu. Naveo je primer ruskih slućbi koji su se da ne bi dolazilo do odliva podataka vratili na obične kucace mašine. Veliki problem po rečima gosta je i to što sami odajemo podatke preko interneta i to bez ikakve kontrole. Bilo je dosta reči i o kameram koje su instalirane i o tome kako nas one prepoznaju, kao i o pogubnom uticaju partiskih kadrova na rad službe.

Po rečima gosta BIA sad prima ljude bez ikakvih provera a toga ranije nije bilo. Naveo je i drastičan primer kako je jedan strani državljanin u BIA uspeo da uđe u papučama. Kao i cepanje dokumenta od strane bišeg direktora BIA. Branko smatra da je preveliki uticaj stranaka na rad sluđbe kao i to da tamo svaka strana ima upliv što je poguno za bilo kakvo ozbiljnije delovanje. Gost je u emisiji naveo i gde se nalazi USA prislušni centar.

Politikon