Почетна Актуелно Сајт “Борба за Веру” раскринкан као сарадник обавештајне службе—али чије?

Сајт “Борба за Веру” раскринкан као сарадник обавештајне службе—али чије?

by tihomir

Познато је да је производња лажних вести одавно modus operandi обавештајних служби широм света, некада директно, а некада посредно преко сарадничких портала и сајтова. Зато је шокирало данашње откриће да је сајт „Борба за веру“, сајт који континуирано агитује међу верницима СПЦ у дијаспори за смену тројице српских епископа у САД, измислио и објавио лажни интервју са измишљеном личношћу др Србољубом Поповићем.

​Као што се види из прилога, који кружи друштвеним мрежама, фотографија измишљеног др Србољуба Поповића је заправо преузета са интернет профила др Алена Хеџа, пензионисаног професора Универзитета „Корнел“. Ово је још један доказ да др Србољуб Поповић, кога нико у нашој црквеној заједници у Америци никада није видео или упознао, у ствари уопште и не постоји.

​Још један сарадник портала „Борба за веру“ Стефан Каргановић, који такође има запажену улогу у покушају дисквалификације српских владика у САД, раскринкан је у поједним медијима у Србији. Ради се о човеку који се налази на Интерполовој потерници, због проневере новца који је добио од Владе Републике Српске за „Историјски пројекат Сребреница“. Каргановић се, како наводе медији у Србији, својевремено лажно предствљао као гроф и конзул краљевине Тонга у Америци, у чему су га раскринкали чланови тамошњег дипломатског кора.

​Било би заиста скандалозно ако се испостави да су поједини чланови Светог Архијерејског Синода водили преписку са Србољубом Поповићем, човеком који не постоји, и да су од таквог виртуелног лика примали препоруке о решавању „црквене кризе“ у САД. Ништа мање скандалозно неће бити ако је то високо црквено тело имало икакву комуникацију са Каргановићем, светским преварантом, за којим је расписана међународна потерница.

​Још је озбиљније питање за коју тајну службу ради „Борба за веру“ и у чијем би интересу била смена тројице српских епископа у САД. Судећи по томе колико брзо и лако је ова превара раскринкана, стиче се утисак да се ипак ради о служби са скромним буџетом.